Oljeexport stoppad efter terrorattack

Publicerad:
Uppdaterad:

Iraks oljeminister hoppas produktionen kan komma igång på måndagen

BAGDAD

Iraks viktiga oljeterminal i Basra var på söndagen fortfarande stängd efter lördagskvällens självmordsattentat.

Samtidigt rapporterades en ny vapenvila ha uppnåtts i al-Falluja mellan sunnimuslimerna och den USA-ledda alliansens styrkor.

Iraks oljeminister Ibrahim Bahr al-Ulum räknade med att oljeexporten åter kan komma i gång under måndagen.

– Terroristaktionen orsakade strömavbrott och stopp i oljeflödet. Jag hoppas att exporten kommer i gång igen så snart som möjligt, förhoppningsvis i morgon, sade han.

Normalt passerar 1,6 miljoner fat råolja Basraterminalen dagligen. Det utgör lejonparten av Iraks oljeexport som beräknas uppgå till 1,9 miljoner fat per dygn.

Två amerikanska marinsoldater dödades i lördagens attentat när en båt de skulle borda exploderade på väg mot oljeanläggningen i Khor al-Amaya strax utanför Basra. Ytterligare en amerikan avled på söndagen av sina skador.

På söndagsmorgonen rapporterades ett nytt avtal om vapenvila ha blivit klart i al-Falluja mellan USA och sunnimuslimerna, rapporterade en medlare.

Vapenvila

– Vapenvilan ska gälla tills vidare, sade medlaren Hashim al-Hassani från Iraks islamiska parti.

Parterna har också enats på flera nya punkter, sade han: Förbud ska gälla mot att bära vapen från tisdag. Samma dag ska USA-alliansens trupper börja patrullera i staden tillsammans med irakisk polis och irakisk civilförsvarsstyrkor.

Men vapenvilan, och de som agerade medlare, kritiseras av andra sunnimuslimer. En kommuniké från ”Det irakiska motståndet i al-Falluja” kritiserar vapenvilan eftersom ”våra mujahedin hade situationen under kontroll, och vapenvilan har försvagat dem.”

Läget har varit spänt i al-Falluja ända sedan den 31 mars, då fyra amerikaner dödades i ett bakhåll och sedan släpades omkring och skändades av jublande irakier.

Marinkårssoldater gick in i staden i början av april och strider där har enligt sjukhuskällor krävt omkring 600 irakiska dödsoffer.

Raketattacker

I staden Mosul i norra Irak rapporterades två sjukvårdare ha dödats och tio andra anställda ha skadats i en raketattack mot al-Salam-sjukhuset.

Raketen slog ned i ett laboratorium, meddelade en irakisk polistalesman. Ytterligare två personer dödades av en raket som träffade ett hotell i Mosul.

Fyra skolbarn dödades av amerikanska kulor i Bagdad, uppgav ögonvittnen. De berättade att amerikanska soldater öppnade eld på måfå sedan ett amerikanskt fordon sprängts sönder på Kanalgatan i östra Bagdad.

Alla fyra barnen var i tolvårsåldern enligt vittnena. Ett sjukhus i närheten rapporterade att fyra döda barn med skottsår tagits in där. En amerikansk soldater dödades och tre skadades i intermezzot enligt en amerikansk militärtalesman.

TT-AFP

Publicerad: