Likheterna många med dubbelmord

NYHETER

Likheterna med dubbelmordet 1991 är skrämmande.

Polisen utreder nu om det kan finnas något samband.

- Det är självklart i det här läget, säger Lennart Hallberg.

På lucianatten 1991 mördades Edvin och Göte Sundström i Rosvik, bara tre mil från Kalamark.

Morden, och omständigheterna omkring dem, gör att polisen nu utreder om det finns ett samband med händelserna i Kalamark.

För likheterna är många:

Ungkarlar Edvin, 69, och Göte, 64, Sundström var ungkarlar och bodde tillsammans på sina föräldrars gård. Samma sak gäller för de två bröderna i Kalamark.

Rörelsehindrad Göte Sundström var delvis rörelsehindrad efter en stroke några år tidigare. Samma sak gäller för den överlevande brodern i Kalamark.

Pengar Alla i byn "visste" att bröderna Sundström hade gott om pengar. Även bröderna i Kalamark omgavs av ett sådant rykte.

Gummihammare Bröderna Sundström slogs ihjäl med gummihammare. Mycket talar för att mordet i Kalamark utfördes med något trubbigt tillhygge.

Avsides Bröderna Sundström bodde avsides. Bara någon som visste vilka de var och kände till trakten kunde ha utfört mordet. Samma sak gäller för Kalamarksmordet, tror polisen.

Hittades tre dagar efter Bröderna Sundström hittades först tre dagar efter mordet. Bröderna i Kalamark kan ha överfallits redan i onsdags.

Närheten Platserna för morden ligger bara tre mil från varandra.

Mördarna i Rosvik var två barndomskamrater som behövde pengar. Den drivande av dem var en 50-årig fyrabarnspappa som förlorat jobbet och behövde pengar till villalånet. Bytet blev 16 400 kronor som de delade mellan sig.

- De har avtjänat sitt straff och vi ser inte några omedelbara kopplingar. Men med tanke på likheterna måste vi naturligtvis kolla upp det här, säger Lennart Hallberg vid polisen i Piteå.

Olle Castelius