Blodet är Jannicas

NYHETER

Polisens nya fynd stärker misstanken om att 52-åringen begått flera mord

Foto: SOMMARSTUGAN - EN MORDPLATS Polisen är nu övertygad om att Jannica Ekblad våldtogs och mördades i stugan i Bokeslund utanför Höör. Detta sedan man funnit hennes blod på golvet i sovrummet. Blod från ytterligare en person har dessutom hittats i stugan som 1989 ägdes av den nu häktade 52-åringen. Ännu har dock inga blodspår hittats efter Helén Nilsson, 10. Andra bevis binder dock mannen till det brottet.

KRISTIANSTAD

Polisen trodde att man hittat blod från Helén Nilsson, 10, i stugan.

Men blodet kommer från Jannica Ekblad, 26, som mördades bara fyra månader efter mordet på Helén.

Dessutom har det i samma stuga hittats blod från ytterligare en person.

Polisen är nu övertygad om att Jannica Ekblad våldtogs och mördades i stugan i Bokeslund utanför Höör. Detta sedan man funnit hennes blod på golvet i sovrummet.

Stugan ägdes 1989 av den 52-årige man som sitter häktad misstänkt för att ha rövat bort, våldtagit och mördat Helén Nilsson från Hörby.

I 15 år har polisen misstänkt att de båda mord-offren mördats av samma person, en teori som nu stärkts. Och det är inte uteslutet att han har fler offer på sitt samvete.

Okänd för utredarna

52-åringen var okänd för mordutredarna till för ett par år sedan då en kvinnlig polis på en privat fest fick tips om honom. Han ansågs dock inte särskilt het. Men när polisen på försommaren DNA-testade 20 intressanta män och ingen var den som lämnat sperma på Helén utökades gruppen med fem personer som bedömdes mindre intressanta.

Då blev det napp och samma dag som resultatet kom anhölls 52-åringen misstänkt för mordet.

Letade Helénspår

Polisen inledde omedelbart tekniska undersökningar av den stuga i Bokeslund som mannen ägde vid mordet 1989. Förhoppningen var att hitta spår efter Helén. Man fann då blodrester som skickades till SKL för analys.

Resultatet kom i onsdags morse. Det förvånade utredarna mycket – men gladde dem också. Blodet kom från Jannica Ekblad och därmed handlar nu utredningen om ett dubbelmord.

Okänt offer

Samtidigt har den tekniska undersökningen i stugan fortsatt och i förrgår gjordes nya fynd av människoblod.

Det blodet kommer varken från 52-åringen, Helén eller Jannica och kan därmed betyda att ytterligare en person dödats i stugan.

Något blod från Helén Nilsson har ännu inte påträffats i stugan.

Polisens starkaste bevis är än så länge den sperma som hittades på Helén – och som efter DNA-analys visar sig komma från den 52-årige stugägaren.

Polisen har ännu inte hunnit kontrollera om det nya blodfyndet kan kopplas till någon annan försvunnen eller mördad person. I vissa fall finns DNA i spårregistret hos SKL.

Sinnesundersökning

Trots att man funnit blod från Jannica Ekblad i 52-åringens stuga har han fortfarande, enligt åklagare Pär Andersson, inte delgetts misstanke om det mordet. Han sitter nu häktad misstänkt för människorov, grov våldtäkt och mord på Helén Nilsson.

Hans advokat Sven Jernryd har – redan i detta tidiga skede – begärt att hans klient ska genomgå en liten sinnesundersökning vilket tingsrätten beslutat.

Pelle Tagesson