Regnvädret lockar fram tidig svamp

NYHETER

Många semesterfirare sörjer bristen på sol och värme – men inte alla.

Sveriges svampplockare fröjdas åt regnet.

– Det ser lovande ut, men än kan det komma en värmebölja och förstöra allting, säger Klas Jaederfeldt, svampexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Foto: expert Svampexperten Klas Jaederfeldt i Järna med några av sina fynd. Det regniga vädret är kalas för svampälskare.

Än så länge har årets sommarväder bestått av växlande regnskurar och solsken. Det bäddar för en utomordentlig svampsäsong, som redan startat på många håll i landet.

– Förra måndagen var det en karljohan-boom i Stockholm. Jag har sällan sett sådana mängder längs gångvägarna mellan Stadion och Riksmuseet, säger Klas Jaederfeldt.

Han har även hunnit plocka karljohansvamp vid sitt hem i Järna och sett kantareller i Sjukhusparken vid Sophiahemmet i Stockholm.

Och liknande rapporter kommer från hela Sverige. På sajten Svampguiden vittnar svampentusiasterna om tidiga fynd av kantareller, champinjoner och karljohanssvamp i stora delar av landet.

Kantarellerna håller tiden

Rikligast är kantarellerna i sydvästra Sverige. I Norrlands inland är kantareller, och i synnerhet sommarkantareller, ovanligare.

– Kantarellerna håller sin tidtabell. Men det har kommit några soppar och kremlor också, säger Klas Jaederfeldt.

Själv är han mest förtjust i mandelriska och sillkremla. Mandelriskan finns söder om Dalälven och hittas oftast i barrskogar och ekhagar.

Smakar som skaldjur

– Sillkremlan smakar nästan som skaldjur om man dillstuvar den. Den som smakar mest växer under ekar i södra Sverige. I norra Sverige finns en större sort som växer under granar.

Aftonbladets kock Rikard Nilsson uppmanar alla att ge sig ut i skogen och plocka egen svamp, gärna fler sorter än kantareller och karljohanssvamp.

– Pepparriskor och smörsoppar är till exempel jättesköna att ha i svampsås, säger han.

Fotnot: Pepparriskan har en brännande smak som försvinner om man förväller den. Gör så här: Koka i rikligt med vatten 10 minuter varefter kokvattnet slås bort. Klar att anrättas.

Expertens 3 tips till plockaren

Här finns svampen

Enligt observationer som rapporterats till

sajten Svampguiden.com den senaste veckan finns svamp på dessa ställen i landet just nu:

Ann Hagman