S och mp pratar fördjupat samarbete

NYHETER

Vänsterpartiet inte inbjudet

Socialdemokraterna och miljöpartiet ska i augusti ha ett seminarium om hur samarbetet kan fördjupas.

Vänsterpartiet är inte ens inbjudet och höjer ett varningens finger.

Partisekreterare Lars Stjernkvist (s) ser större möjligheter med mp än med v.

– Det är i dag mer spännande att diskutera framtidsfrågor med miljöpartiet som har en mer dynamisk debatt.

Enligt Stjernkvist och mp:s partisekreterare Håkan Wåhlstedt ska riksdagsledamöter, kommunpolitiker och andra partimedlemmar under ett två dagar långt möte bland annat diskutera vad som förenar partierna men också sådant som skiljer, exempelvis utrikes- och säkerhetspolitik, EU samt synen på tillväxt.

Frågan väckt för tidigt

– Visst kan det här leda till en gemensam regering mellan miljöpartiet och socialdemokraterna. Men vi måste fokusera på sakinnehållet, vi måste se vilka skillnader som finns och om vi kan överbrygga dem, säger Håkan Wåhlstedt.

Stjernkvist tycker dock att frågan om regeringssamverkan är för tidigt väckt.

I Tyskland bildar s och mp regering trots att partierna från början haft liknande åsiktsskillnader som i Sverige. På seminariet kommer därför s-gruppledaren i förbundsdagen, Vito Cencene, och en person från De grönas ledning medverka.

Klart är att Stjernkvist har mindre positiv syn på v. Även om det är fel förstår han om seminariet kan tolkas som en markering av de två partierna mot v.

"Vänsterpartiet stelbent"

– Utvecklingen i vänsterpartiet går mot ökad stelbenthet och ökad konservatism, säger Stjernkvist.

Också Peter Eriksson, mp:s språkrör, säger att syftet är att undersöka förutsättningar för en regeringskoalition, och när den i så fall kan bli av.

– Vänsterpartiet är inte lika intresserat av att ha en annan relation, säger han.

Men efter ha ”varit i kontakt med ledande socialdemokrater under dagen” säger sig dock v-ordföranden Lars Ohly inte vara särskilt oroad av seminariet.

– De kanske behöver det, för att möta ett vänsterparti som känner sig starkt och med gott självförtroende, säger han.

Inte heller partiets vice ordförande Ingrid Burman känner sig hotad.

– Vi har ett samarbete mellan tre partier i dag och känner oss trygga i det. Hur regeringen ser ut efter nästa val är det väljarna som bestämmer, säger hon till aftonbladet.se.

Hoppar av

Om en regering med s och mp blir av hamnar dock v i ett dilemma. Att fälla en sådan regering vore ett indirekt stöd till borgerligheten, påpekar Stjernkvist.

Ohly klargör i sin tur, att om ett regeringssamarbete s–mp uppstår, vilket han är övertygad om inte sker, så hoppar v av.

– Då har vi en tydlig minoritetsregering, säger han.

TT: Men är ni beredda att fälla en sådan regering?

– Jag tror inte de ska ta risken. Då är det inte vi som skapar en situation där en regering riskerar att fällas, så jag känner mig inte särskilt skyldig, svarar Ohly.

TT , aftonbladet.se