Nyheter

Ny metod kan ge nytt bröst

NYHETER

Stamcellsteknik kan hjälpa kvinnor med bröstcancer

Australiska forskare har utvecklat en stamscellsteknik som i framtiden kan hjälpa kvinnor som förlorat ett bröst i cancer att utveckla ett nytt.

Metoden presenterades av australiska forskare från Melbourne vid världskongressen för plastikkirurger i Sidney på torsdagen.

Den teknik forskarna använder innebär att de kan odla fettvävnad och att de lyckats odla ett helt bröst i en gris genom att använda dess egna celler, skriver nyhetsbyrån AFP.

- Det är inget nytt att odla fettväv eller bröstkörtlar. Det är det många som har gjort. Och vi har också odlat det tillsammans, säger Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Odla vävnad och organ

- Men här har de använt grisen som en bioreaktor. I stället för att som man gör annars, odla cellerna på laboratoriet, så har man lagt in cellerna och använt grisen som en odlingsreaktor.

Med traditionell stamcellsteknik odlas vävnad och organ i laboratorier, men tillväxten begränsas av att organet behöver en cirkulerande blodförsörjning.

De australiska forskarna lyckades lägga in en särskild kammare i grisens kropp, specialdesignad för att tillåta att nya blodkärl bildas. De upptäckte också att blodkärlen i kammaren hjälpte vävnaden att växa. Därefter började vävnaden själv att rekrytera stamceller i kroppen, som sedan vidareutvecklades i kammaren.

Minskar risk för avstötning

Finessen med att låta organ växa i den egna kroppen är att man i betydligt mindre utsträckning riskerar att organet stöts bort av immunsystemet, som är ett av de största problemen vid vävnadsodling.

Enligt de australiska forskarna kan tekniken i framtiden komma att minska behovet av organtransplantation från en person till en annan.

- Varje steg gör att vi får mer kunskap och gör att vi närmar oss målet, säger Gunnar Kratz.

Ullacarin Sundin/TT

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter