Skogsbränder rasar i USA

NYHETER

Tusentals flyr undan lågorna

Foto: Över 1 100 brandmän kämpar för att begränsa skadorna av bränderna i Kalifornien och Nevada.

Över tusen människors hem hotas av de skogsbränder som härjar i Kalifornien och Nevada.

Hittills har 14 hem förstörts och hundratals har evakuerats.

Efter en oväntad vändning av vindriktningen drog lågorna åter fram mot bostäder som tidigare evakuerats, men som brandmän sedan förklarat vara utom fara.

Foto: Ett stort antal helikoptrar används i släckningsarbetet.

Över 1 100 brandmän med 13 helikoptrar och sex flygplan bekämpar bränderna i området. I norra Los Angeles County tvingades 1 000 människor fly från sina hem. Mer än 1 600 hem i Santa Clarita har hotats av bränderna som på söndagen växte till att omfatta ett område som var 1 680 hektar stort. I dag var 600 till 800 hem i omedelbar fara.

Torrt väder, över 30-gradig värme, och höga vindhastigheter har försvårat situationen. Efter att vinden vänt hotade bränderna åter hem som bara för några timmar sedan förklarats säkra, rapporterar AP.

Inga personskador

En 16 kilometer lång sträcka av motorvägen Antelope Valley Freeway fick stängas av. Många valde att stanna utanför sina hem under söndagsnatten. I Kalifornen har två ungdomsanstalter fått utrymmas.

Inga personskador hade rapporterats från bränderna som startade på lördagen. Flera bränder sträcker sig över ett område på 16 000 hektar i östra San Diego County och nationalparken Yosemite.

Brandmän hade på måndagen kontroll till 50 procent över en 240-hektars brand 14 mil söder om Los Angeles i Riverside County och sade sig kunna ha full kontroll på tisdagsmorgonen. Evakueringsorder för 500 hem kunde lyftas på söndagen, men frivillig evakuering av ytterligare 200 hem utfärdades.

Mordbrännare startade branden

Branden hade då förstört flera trailers och husvagnar, elva byggnader och många fordon. Branden startades av en person som hade skjutit prick. En gnista ledde till flammor som spred sig i vegetationen. Personen kan bli skyldig att betala en del av de kostnader som branden medfört.

Sju mil norr om Los Angeles rasar sedan i måndags en brand som startats av en mordbrännare. På söndagen var branden under kontroll, men kvar fanns ett svartbränt område – 6 720 hektar stort. Här hade tre hem och fem byggnader förstörts och minst 1 000 människor hade tvingats lämna sina hem på landsorten.

Tove Wennergren