Ett ögonblick...

NYHETER

Janne Nordling, 56, författare och reporter på TV 4 Uppland.

Du har skrivit boken Sanningen och Nåden som handlar om händelserna i Knutby, varför har du gjort det?

- Jo, därför att jag kände att det fanns ett behov av att sätta in de här dramatiska och spektakulära händelserna i ett sammanhang och ge lite mer bakgrund till varför det kunde hända såna här saker.

Rättegången går in på sin sista dag i dag – hur kan man skriva en bok innan allting är klart?

- Ja, bakgrunden till händelsen finns där, även innan rättegången är klar och det är klart man skulle kunnat vänta tills man hade en dom klar. Men då fick man nog vänta ett tag för det här kommer säkert överklagas och gå vidare i den rättsliga processen.

Har du pratat med de inblandade?

- Jag har pratat med många inblandade, naturligtvis inte alla och det är inte alla som ställer upp på intervjuer, men jag har ändå tillräckligt bra material för att kunna skriva en bok tycker jag.

Vilka reaktioner har du fått?

- Ja, det är väl lite blandat, en del är naturligtvis misstänksamma. Om man tänker på de som bor i Knutby så är de rätt trötta på media, och tycker väl att det är jobbigt att ha den uppmärksamheten kring sig. Men samtidigt tror jag att även för dem så är det här en ganska stor positiv sak, att man skriver lite mer sammanhängande och får till ett sammanhang och det tror jag att de kommer uppskatta när de läser boken.

Hur tror du folk i allmänhet reagerar, är man inte trött på Knutby nu?

- Ja, de är trötta på en sak, nämligen många korta inslag kring det hela. Däremot tror jag inte att folk är trötta på att försöka begripa den här historien och försöka se vad det handlar om.

Har du fått en bättre inblick?

- Jag har fått en betydligt bättre inblick i hur unga religiösa människor tänker och i en rörelse som finns i Sverige som inte uppmärksammas i vanliga fall, den här ganska intensivt religiösa sökandet som finns bland vissa unga. Det är ju själva verket en del av bakgrunden till att det kan gå snett.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Bra väder på semestern!

Jenny Ågren