Sverige ligger under nålen

NYHETER

Tatuering har blivit en ny svensk folkrörelse

LUND

Tommy Qvick, 25, grinar illa.

I tre och en halv timme har han låtit tatueraren Johnny Lundgren gå lös på hans rygg. Och det är bara början.

- Det gjorde fruktansvärt ont. Men det är det värt! stönar han.

Foto: VILL HA MER Tatueraren Johnny Lundgren lägger grunden till Tommy Qvicks ryggtatuering. Därefter återstår mellan 55-60 timmar innan ryggen är täckt. "Har man väl börjat så vill man bara ha mer och mer", säger Tommy Qvick.

Aldrig har väl ordspråket "Den som vill vara fin får lida pin" känts mer adekvat.

Tommy Qvick betalar stamkundspriset 600 kronor i timmen för att plågas under nålen och det enda han tänker på är hur fin han ska bli.

90-årig kund

Och han är inte ensam. Att tatuera sig är snart lika svenskt som att snusa - både killar och tjejer gör det. Liksom damer och herrar.

- Min äldsta dam var 76 år och hon lät tatuera in ett porträtt av sin vovve på vänsterarmen, säger Johnny Lundgren, 44.

- En 90-årig farbror hade tröttnat på de initialer som han och bästa kompisen tatuerat in på varandra när de var tio år. Han kom hit och gjorde tro, hopp och kärlek över den gamla.

Många killar kommer till Johnny Lundgrens studio Fantasyland i Lund för att skyla över gamla ungdomssynder.

För ett par veckor sedan råkade Paul Ekström, 40, gå förbi på gatan och höra ljudet av tatueringsnålen.

- Jag hade länge retat mig på min gamla fula tatuering från Nyhavn 1978. Nu går jag redan och funderar på nästa, säger han.

Tommy Qvick har lagt grunden till en heltäckande ryggtatuering. Ytterligare 55-60 timmar under nålen väntar innan den är klar.

- Det blir som ett gift. Har man väl börjat så vill man bara ha mer och mer, säger han.

Det gör ont

Det har blivit dags för Aftonbladets utsända att sätta sig i smärtornas stol. För tio år sedan tatuerade Johnny Lundgren en gåspenna på min vrist och jag ber honom fräscha upp den med lite ny färg.

Det gör ont. Fast inte så farligt. Inte mer än man klarar av och så känner man sig ju så modig efteråt. Och eftersom Johnny Lundgren själv designat min gåspenna så är den bara min. Kom ihåg det, ni som blir inspirerade att skaffa egna!

En 4 000 år gammal konstform

Ingrid Carlqvist