USA ökar trycket mot Saddamlojala

Publicerad:
Uppdaterad:

92 gripna i största razzian hittills efter kriget

USA slår hårt mot misstänkta gerillamän i Irak.

I den hittills största gemensamma insatsen grep amerikanska och irakiska styrkor tidigt på måndagen 92 personer.

Samtidigt fortsätter våldet – och nya attentat utfördes i dag.

Våldet fortsätter att prägla vardagen i Irak. På söndagen utsattes ännu en framstående irakisk tjänsteman för ett mordförsök.

Shiamuslimske Jalal al-Din al-Sagheer, som deltar i arbetet med Iraks nya konstitution, attackerades i sin bil. Han undkom oskadd.

Tioårig pojke sköts

Men våldet fortsätter också att skörda offer. En tioårig irakisk pojke sköts i förmiddags till döds i samband med en demonstration i staden Hawija, nära Kirkuk i norra Irak. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att amerikanska soldater öppnade eld när demonstranterna började kasta sten mot dem.

Och flera sammanstötningar rapporteras. En amerikansk soldat dödades och ytterligare en skadats när en bomb briseras under deras fordon nära staden al-Falluja, tre mil väster om Bagdad. Överstelöjtnant George Krivo säger att militärkolonnen också besköts med handeldvapen.

Filmer om regimens övergrepp

I Bagdad misstänks Saddamlojala i dag ligga bakom sprängningen av en videobutik som sålt filmer om den störtade regimens övergrepp. Butiksägaren Abbas Fadhil, 27, säger till AP att han fått hotbrev om filmerna. Ingen människa skadades i attacken.

De senaste veckorna har de allierade styrkorna utsatts för en rad attacker och våldet har framförallt drabbat de norra delarna av landet. Och i ett försök att stoppa attackerna inledde USA tidigt i morse en massiv operation.

Styrkor ur den fjärde infanteridivisionen genomförde i morse en rad razzior i området kring Saddam Husseins hemstad Tikrit. Militären beskriver operationen som den största gemensamma insatsen någonsin och omkring 200 irakiska polismän deltog.

”Knäcka ryggraden på Fedayeen”

David Poirier, talesman för en amerikansk militärpolisstyrka, säger till AP att målet med räderna är att ”knäcka ryggraden på Fedayeen”.

– Vi vill skicka budskapet att om du avfyrar ditt vapen mot koalitionen så kommer vi att ta dig, säger han.

Hela 92 misstänkta greps, men alla utom bara fyra släpptes senare på måndagen. Samtidigt gjordes en rad vapenbeslag.

– Vi tror att alla dessa människor och de vapen vi tidigare har hittat har en koppling till varandra, säger David Poirier.

– Vi tror att de har kopplingar till organiserade attacker och att de också bär ansvar för mordförsök på irakiska polismän.

Mattias Lundell, TT

Publicerad: