Hörde röster - tände på kyrka

NYHETER

Nu erkänner misstänkte barnamördaren fler dåd

1 av 2 | Foto: MICHAEL GUSTAFSSON, PER KJELLANDER/SCANPIX
totalförstördes Kyrkan i Södra Råda byggdes i början av 1300-talet och var en av de tio kyrkor som staten av kuturhistoriska skäl valt att äga. Kyrkan totalförstördes i branden.

Den 23-åring som sitter häktad för mordet på Sabina, 5, har erkänt ytterligare ett brott.

För två år sedan brände han ner en medeltida kyrka.

En inre röst uppmanade honom att genomföra dådet, har mannen berättat.

Samma dag som Sverige förlorade sin utrikesminister knivhöggs femåriga Sabina till döds på sitt dagis i Arvika.

Gärningsmannen, en 23-årig psykiskt sjuk man, har erkänt dådet, men har inte kunnat förklara handlingen. Däremot har han i förhör berättat om ett annat allvarligt brott.

Natten mellan den 11 och 12 november 2001 brann den medeltida träkyrkan i Södra Råda ner till grunden. Polisen hittade ingen gärningsman och lyckades inte heller styrka brott.

Olöst mysterium

- Man hittade ingen brandorsak. Det var inte så mycket kvar av kyrkan så det var svårt, säger Lars Johansson, kriminalkommissarie vid Skövdepolisen.

I nära två år förblev branden ett olöst mysterium. När polisen ville prata om mordet på Sabina erkände 23-åringen plötsligt mordbranden.

- Han har berättat om det själv, spontant. Vi hade inga misstankar mot honom kring det här från början, säger chefsåklagare Stefan Claeson som leder mordutredningen.

Elektroniskt spår

Den 23-årige mannen berättade i detalj om branden. Hur han rörde sig i området och hur han gick till väga när han tände eld på kyrkan.

De senaste veckorna har polisen försökt kontrollera mannens berättelse.

Detaljer i mannens beskrivning av branden har övertygat polisen om att erkännandet är korrekt.

Dessutom kan 23-åringen bindas tekniskt till området den aktuella novembernatten. Det rör sig om ett elektroniskt spår, som ett mobilsamtal eller en kortbetalning.

Mannen har i förhör berättat att han några veckor före branden såg ett tv-program där kyrkan förekom.

- Det var ett inslag om skyddet av gamla kulturbyggnader. I samband med det där har han hört röster som sagt att han ska tända på den här kyrkan, säger Lars Johansson.

23-åringen, som just nu genomgår en rättspsykiatrisk undersökning, har i förhören erkänt fler brott.

Jens Kärrman