40 000 väntar fortfarande på el

NYHETER

Ökad risk för bränder med provisorisk uppvärmning

Ljungby

Nästan 40 000 kunder var utan el på måndagseftermiddagen och för många väntar ännu en vecka utan el. Värst drabbat är Kronobergs län, där kommunerna planerar för ett långvarigt krisläge och varnar för ökad risk för bränder och olyckor i elbristens spår.

På måndagsmorgonen totalförstördes en villa i närheten av Väckelsång i Tingsryds kommun. Branden började troligen vid en gasolvärmare som användes på grund av elavbrottet, men ingen skadades.

I förra veckan brann ett bostadshus nära Växjö ner. Där misstänks ett gasolkök vara brandorsaken.

- Det blir många provisoriska lösningar för att lösa uppvärmningen och matlagningen. Vi vet också att många ansluter små reservkraftverk på egen hand i stället för att anlita professionella installatörer, säger Carl-Philip Jönsson, tillförordnad stabschef vid länsstyrelsens krisledningsgrupp i Kronoberg.

Undvik skogspromenader

Han varnar också skogsägare för att gå ut med motorsågen och röja manuellt i stormdrabbade skogar.

- Vid allt manuellt arbete är risken stor för både allvarliga skador och dödsfall, säger han.

Flera av kommunerna i det värst stormdrabbade området avråder allmänheten för att överhuvudtaget ge sig ut i naturen. Risken för att skadas eller gå vilse är alltför stor. Men också att stanna kvar i utkylda hem är riskabelt. Södra militärdistriktet, som ännu på måndagen hade över 700 värnpliktiga och hemvärnssoldater insatta i hjälparbetet, har vid minst två tillfällen funnit äldre personer svårt medtagna i avsides belägna hus och fått iväg dem till sjukhus.

- Vi har en permanent krisorganisation igång och en stor informationsinsats. Ändå finns alltid risken att någon blir bortglömd, säger Anita Johansson, informatör i Ljungby kommun.

Gasolvärmare

Precis som många andra kommuner i Kronoberg har Ljungby ett "paket" med krisinformation som handlar om bland annat värmestugor med möjlighet att tvätta och duscha, vattentankar, förmedling av gasolvärmare och reservkraft, telefonnummer för den som är orolig och sopcontainrar för förstörda matvaror. Där finns också en uppmaning till grannar och anhöriga att ta hand om varandra.

- Vi uppmanar till medmänsklig omtanke och jag tror att det fungerar, säger Anita Johansson.

Arbetet med att laga de trasiga elledningarna har nu gått in i en långsammare fas. För varje ledning som lagas i glest befolkade områden blir bara några få hushåll åt gången hjälpta.

Sydkraft räknar med att under veckan ha cirka 2 500 personer i arbete för att hushållen ska få tillbaka sin elförsörjning. Totalt handlar det om 2 000 mil skadad ledning.

Cecilia Klintö/TT Peter Palmkvist/TT