Svenskarna som samlar till ny skola

Foto: BYSKOLAN I RUINER Den svenska familjen Scholtyssek med pappa David, mamma Maria och döttrarna Amanda, 11, Alicia 3, och Andrea, 10, bor i Kamala sedan förra året. Nu har de startat en insamling för att det ur ruinerna av skolan ska resa sig en ny.
NYHETER

KAMALA

Byborna tackar högre makter att tsunamin kom på en söndag.

Om den hade kommit en vanlig vardagsmorgon hade få av de 352 eleverna i skolan haft en chans att överleva.

Tack vare svenska ideella insatser har det nu inletts en insamling för att återuppbygga skolan.

Foto: PLUGGAR PÅ SVENSKHOTELLET Svensken Johan Hultner har upplåtit Kamala Bay Garden Resort där han är delägare till skola för barnen – i väntan på en ny.

Kamala drabbades ändå hårt av katastrofen. 65 är bekräftat omkomna, varav 9 västerlänningar. Ett okänt antal saknas.

– Tre av eleverna och en lärare har dödats. Fem barn saknar en av sina föräldrar och en har blivit helt föräldralös, säger Prapha Pattarathamsong från Phukets regionala skolstyrelse.

Den svenska familjen Scholtyssek, som bott i Kamala sedan mars förra året, har på eget initiativ inlett en insamling för att återuppbygga skolan.

– Via min bror som driver familjeföretaget Mediaplant AB hemma i Sverige försöker vi få pengar från vänner, bekanta och affärskontakter, säger David Scholtyssek, 36.

Han, hustrun Maria, 34, och deras tre barn Amanda, 11, Andrea, 10 och Alicia, 3, klarade sig oskadda undan katastrofen.

Flydde upp i bergen

– Vi flydde upp i bergen, eftersom det gick rykten om att nya flodvågor var på väg.

Thailand är familjens nya hem sedan David , 34 år gammal, fick en hjärnblödning och inte kan arbeta längre.

När Aftonbladet tillsammans med familjen Scholtyssek besöker platsen där skolbyggnaden fanns står ett antal bänkar under ett partytält. Men där finns inga elever.

– Föräldrarna vågar inte släppa i väg sina elever till skolan, eftersom den ligger nära havet. Första skoldagen efter tsunamin kom endast en tredjedel av eleverna.

För att barnen inte ska missa skolgången och få en trygg vardag har Johan Hultner, en av de svenska delägarna i Kamala Bay Garden Resort, upplåtit anläggningen som tillfällig skola.

Inga turister

– Vi har bestämt att skolan får disponera så många rum och sviter de behöver tre månader framåt. Här finns ändå inga turister nu.

Familjen Scholtyssek planerar att öppna ett speciellt thailändsk konto dit de svenskar som vill hjälpa till att återuppbygga skolan kan skicka pengar.

Per-Ola Ohlsson