Katastrofens offer närmar sig 300 000

NYHETER

Jakarta

Antalet omkomna och försvunna i tsunamikatastrofen annandag jul i fjol har nu överstigit 280 000. Detta sedan enbart Indonesien på tisdagen rapporterat förlusten av över 228 000 människoliv.

Hälsovårdsdepartementet höjde därmed den tidigare officiella siffran, nästan 174 000, med drygt 96 000 döda och saknade.

Någon närmare förklaring till denna senaste förändringen av statistiken gav inte departementet.

Visserligen är inte saknade liktydigt med döda, men en månad efter katastrofen är hoppet litet om att de överlevt. Det sade Chadijah, tjänsteman vid departements avdelning för förbyggande åtgärder för sjukvården.

Logiskt att de dött

- Logiskt sett kan människor ta för givet att de saknade är avlidna, men det är inte så vi handskas med de dagliga rapporterna från tsunamikatastrofen i Aceh, sade hon.

De officiella dödssiffrorna från Indonesiens har blivit motstridiga eftersom olika departement samlar sin egen statistik. Indonesiens socialdepartement sade på tisdagen att antalet döda var över 123 000 och att drygt 12 000 saknas.

På tisdagen justerade också Burma sin dödssiffra från 59 till 61. Uppgifterna från det slutna landet har betraktats som osäkra av omvärlden och det finns misstankar om att långt fler dog när flodvågorna svepte in över landet. Det delar kuststräcka med det hårt drabbade Thailand, där nära 5 400 rapporterats döda, varav uppåt 2 500 kan vara utländska turister. Ytterligare 3 000 människor saknas.

Sri Lanka anger dödstalet 31 000 och Indien till nästan 11 000.

Än ingen epidemi

Praktiska svårigheter är anledning till siffrorna om det totala antalet döda varit motstridiga i de tiotalet berörda länderna. Men farhågorna om epidemier som skulle kunna fördubbla antalet döda har dock ännu inte besannats.

FN genomför nu i Aceh sin största räddningsinsats någonsin. Världsorganisationens livsmedelsprogram WFP väntade på måndagen dit ett flytande skafferi, ett fartyg på 3 000 ton. Ombord ska finnas ris, nudlar och kex för en månad.

- Vi utspisar nästan 400 000 människor nu, sade Patrick Webb, näringschef för WFP, på måndagen.

TT-AFP