Nu blir Småland ett jätteöga mot rymden

NYHETER

Världens största digitala teleleskop hamnar delvis i Småland

1 av 2 | Foto: Bo Thidé vid en antenn i skogen utanför Växjö. Den vita sladden transporterar radiovågorna digitalt till en superdator i Uppsala. Det bruna skåpet registrerar den exakta tiden med hjälp av GPS.

Världens första digitala teleskop håller på att växa fram i de småländska skogarna. Tusentals små antenner - och en superdator. Vips har man ett enormt radioteleskop.

- Ut kommer bilder och data från världsrymden, säger projektledaren Bo Thidé.

De nuvarande radioteleskopen är stora plåtschabrak som vrids runt för att fånga upp signaler i rymden, precis som paraboler.

Framtidens radioteleskop är digitala.

Första gången

- Allt hackas ner till nollor och ettor. Teleskopet finns inte förrän det kommer in i datorn, säger Bo Thidé, professor i rymdfysik vid Uppsala universitet och initiativtagare till teleskopet Lois som har sitt centrum i Växjö.

Lois är den skandinaviska delen av ett ännu större teleskop, Lofar, i Europa.

- Det är första gången i världshistorien som ett digitalt teleskop byggs.

I Holland finns omkring 60 antenner uppsatta. I Sverige ett tiotal. Målet är tiotusentals.

Ju fler som sätts upp, desto större radie blir det på teleskopet. Och desto skarpare bild. Varje antenn motsvarar en pixel i en digitalkamera.

Blixtsnabbt

De meterstora antennerna som sätts upp på träd, hus och ängar runt om i södra Sverige just nu tar emot radiovågor.

Antennerna är enkla, men datortekniken är desto mer avancerad. Radiovågorna omvandlas till digitala signaler som skickas blixtsnabbt med bredband till en superdator i Uppsala.

Finessen är att alla kan använda cyberteleskopet samtidigt eftersom informationen bearbetas i datorn. En astrofysiker kan studera det svarta hålet i Vintergatans centrum samtidigt som en rymdfysiker studerar solstormar.

Själv ska Bo Thidé titta på solen för att övervaka dess partikelstormar som slungas ut med jämna mellanrum.

Partikelstormarna kan

lstöra flyget och ge strålningsskador.

lstöra GPS-satelliter.

lorsaka överspänning i transformatorsystem och därmed slå ut kraftförsörjningen på marken. Till exempel kan järnvägens signalsystem fallera så att bommarna inte fungerar.

Eva Barkeman

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden