Minst 25 döda i våldsdåd i Irak

NYHETER

Oroligheter inför parlamentsvalet 30 januari

Foto: – Iraks armé ska ta över den ledande rollen för att upprätthålla säkerheten i landet, sade Allawi.

TIKRIT

Samtidigt som nya våldsdåd i Irak på tisdagen krävde minst 25 människoliv medgav premiärminister Iyad Allawi att det i vissa delar av landet inte kommer att gå att genomföra det parlamentsval som är planerat till den 30 januari.

– Det finns fickor som inte kommer att delta i valet, men de är inte stora, sade Allawi.

Premiärministern presenterade också regeringens planer på hur landets säkerhetsstyrkor ska förbättras för att få stopp på upproret.

Allawi sade att det i år ska satsas motsvarande 13,7 miljarder kronor på att utöka armén från 100000 till 150000 man samtidigt som polisen ska få bättre utbildning och utrustning.

De irakiska styrkorna ska ta över ansvaret för säkerheten i landet när USA-styrkorna dras tillbaka men har i dag svårt att försvara sig själva. Allawi medgav att en säkerhetskris råder i landet ännu 21 månader efter den USA-ledda invasionen.

– När våra styrkor kan ta över kriget mot upprorsmännen kan vi börja inleda samtal med de internationella styrkorna i landet om att Iraks armé ska ta över den ledande rollen för att upprätthålla säkerheten i landet, sade Allawi.

Dystert inför valet

Flera nya blodiga våldsdåd i Irak på tisdagen förmörkade förberedelserna inför parlamentsvalet den 30 januari. Minst sju poliser dödades av en bilbomb i Tikrit medan åtta personer sköts ihjäl i en minibuss söder om Bagdad.

Bilbomben i exdiktatorn Saddam Husseins hemstad Tikrit, ett sunnimuslimskt fäste 17 mil norr om Bagdad, var riktad mot det lokala polishögkvarteret. Utöver de sju dödsoffren skadades åtta poliser, meddelade myndigheterna.

Återkommande gerillaattacker mot irakiska poliser och militärer, som kommer att få uppdraget att skydda vallokalerna under det omstridda parlamentsvalet, har ökat oron för omfattande blodsutgjutelse när irakierna ska utse ledamöter till Iraks nya lagstiftande församling.

Kort efter explosionen i Tikrit överföll en grupp män en minibuss som färdades genom ett dammigt småstadsområde benämnt ”Dödens triangel”. Åtta människor i bussen sköts ihjäl och tre kidnappades, sade polisen i området.

Det var enligt polisen inte helt klart vilka som färdades i fordonet. Sunnimuslimska rebeller slår då och då till mot irakiska säkerhetsstyrkor och shiamuslimska pilgrimer i det laglösa triangelområdet, som betraktas som ett av de farligaste i dagens Irak.

Spärrar vägen

Gerillan sätter ofta upp olagliga vägspärrar och stoppar bilar i sin jakt på personer som i rebellernas ögon samarbetar med de USA-ledda utländska styrkorna i landet och den USA-stödda irakiska interimsregeringen i Bagdad.

I den nordirakiska staden Samarra dödades fem irakiska nationalgardister och en civilperson när en sprängladdning exploderade nära en amerikansk-irakisk fordonskolonn, meddelade polisen.

Ledande sunnimuslimska politiska partier har sagt att de kommer att bojkotta parlamentsvalet, eftersom våldet i de områden där sunniterna dominerar riskerar att skrämma bort väljarna och därmed också förrycka valresultatet till förmån för den shiamuslimska folkmajoriteten. Efter att länge ha varit undertryckta under Saddam Husseins styre i Irak väntas shiamuslimerna nu få en mer dominerande ställning.

TT-Reuters