Minst åtta döda vid attack mot israelisk militär

NYHETER

En 150 kilos laddning sprängdes vid en militärpostering på gränsen mellan Israel och Gaza på fredagsmorgonen.

Minst åtta människor dog av explosionen eller i den efterföljande eldstriden.

Angreppet skedde bara några timmar efter att nyvalde palestinske presidenten Mahmud Abbas efterlyst ett stopp på våldet.

Uppgifterna om händelserna var delvis motstridiga under natten till fredagen. Brittiska BBC:s nätupplaga hänvisar till israeliska militära källor som också sade att tolv israeler sårades.

Den israeliska hämnden kom snabbt.

Helikoptrar robotbesköt ett flyktingläger, sade vittnen till nyhetsbyråerna Reuters, medan AFP rapporterade att minst två robotar avlossades mot en byggnad som tillhör Islamiska jihad och används för välgörenhetsarbete bland palestinierna.

Israeliska stridsvagnar ska också ha gått till motangrepp.

En tung eldstrid mellan israeliska soldater och palestinier följde på bombangreppet, uppgav vittnen. Striden blev så våldsam att ambulanser hindrades från att hämta sårade, rapporterade BBC.

Gemensam attack

Tre palestinska motståndsorganisationer sade i ett gemensamt uttalande att de låg bakom attacken:

– Den är en fortsättning på motståndet och en reaktion på israeliska räder tidigare i veckan, sade Abu Abir, talesman för Folkliga motståndskommittéerna, en av de tre grupper som sade sig ligga bakom anfallet.

De övriga två var al-Aqsa-martyrernas brigader och Hamasrörelsens väpnade gren.

Den israeliska krigsmakten hävdade att attacken var ett självmordsdåd och attentatsmännen dog när laddningen exploderade, skriver AFP.

Men enligt Reuters dödades palestinierna när israelerna sköt tillbaka.

Lastbil med sprängladdning

En lastbil med sprängladdningen ombord lyckades köra in i posteringen, sedan angriparna först sprängt hål i det omgivande stängslet.

Torsdagsdygnets våldsamheter hade inletts tidigt på morgonen. Då sköt israelerna ihjäl en 23-årig man som skulle skjutsa sin gravida hustru till sjukhus. Han dödades när paret lämnat hem i Beit Lahiya i norra Gazaremsan i torsdagsgryningen.

Angreppet nära gränsövergången Karni skedde några timmar efter det att den nyvalde palestinske presidenten Mahmud Abbas efterlyst ett stopp på våldet. Karni är en viktig övergång för leveranser av jordbruksprodukter och andra varor. En tid före torsdagens våldsutbrott hade det varit lugnt vid övergången.

TT