Första bilden av Tutankhamun

NYHETER

Mumien avtäckt 3 000 år efter hans mystiska död

1 av 3 | Foto: KANSKE MÖRDAD Egyptiska arkeologer har tagit initiativ till skallröntgen av världens mest kända mumie, Tutankhamun. Orsaken är att man ska se om mumien behöver restaureras - och samtidigt ska man se om det går att få klarhet i vad som låg bakom den unge faraonens alltför tidiga död.

Här är den egyptiske faraonen Tutankhamun.

Den 3000 år gamla mumien har genomgått en skallröntgen för att lösa mysteriet med hans död.

Det finns mängder med frågetecken kring tonårskungen som besteg den egyptiska tronen som 8-åring. När engelska arkeologer hittade hans nästan oplundrade grav i Konungarnas dal 1922 var det en sensation. Graven innehöll över 5000 föremål och Tutankhamuns mumifierade kropp låg i en människoformad kista av rent guld.

Benflisa i huvudet

Man vet inte exakt vilket år han föddes, inte heller när han dog, eller hans släktskap med andra kungar.

Hittills tror forskarna att han dog 17 år gammal. Men om han dog en naturlig död eller om han blev mördad är fortfarande ett mysterium.

Nu hoppas arkeologerna att röntgenbilderna ska räta ut frågetecknen.

-Det har varit prat om en mystisk benflisa i bakhuvudet på Tutankhamun och att det ska vara ett tecken på att han mördats. Men många mumier har sådana skador så det behöver inte betyda något, säger egyptologen Geoffrey Metz vid Uppsala universitet.

Men skallröntgen kan visa om skadan uppstod före eller efter hans död.

Tutankhamuns släktskap har också diskuterats livligt i arkeologkretsar. Frågan är om han är son till faraon Akhenaten eller inte.

-Skallformen och tänderna kan kanske ge svar på det, säger Geoffrey Metz.

Man ser allt

Även i Sverige används skallröntgen för att undersöka mumier.

-Man ser precis hur kropparna ser ut under lindorna. Den här tekniken har använts i Uppsala, Lund och Stockholm, säger Geoffrey Metz.

Resultatet från Tutankhamuns skallröntgen kommer att släppas senare den här månaden.