De fångade dödsvågen

Foto: I SISTA ÖGONBLICKET Upp ifrån muren vid stranden märker Mattias och Hans-Erik Hansson att de är i fara även där. Nu gäller det att springa för livet. På andra sidan gatan ovanför stranden i Au Nang vänder sig Mattias Hansson, 15, om och tar en sista bild. Sekunder senare är kaoset ett faktum.
NYHETER

Här fotograferar Mattias Hansson, 15, tsunami-vågen. Bara några sekunder senare är katastrofen ett faktum.

-Vi förstod inte hur farlig situationen var, säger han.

Foto: Mattias Hansson.

Mattias Hansson från Jämjö i Blekinge var i Au Nang på Krabi med sin mamma Marianne, 55, och pappa Hans-Erik, 55.

Det var sista dagen på en underbar semester och familjen skulle bara åka på en dagsutflykt med båt när katastrofen inträffade.

-Vi blev sena eftersom mamma skulle köpa vatten. Det räddade våra liv för precis när vi skulle gå ombord på en båt började thailändarna skrika "Big wave, big wave", säger Mattias Hansson.

Varken han eller hans föräldrar förstod faran. Lugnt stod de kvar på muren längs stranden i Au Nang och fotograferade den stora vågen. Tills de insåg att de svävade i livsfara.

-När den började knäcka båtarna som om de vore pinnved insåg vi vad som höll på att hända och sprang längre uppåt, säger han.

Mer om Asienkatastrofen:

Ord räcker inte till för att beskriva kraften, förödelsen och skräcken när flodvågen slog till. Än mindre till sorgen efteråt. Aftonbladet publicerar därför de drabbades egna, helt unika bilder från katastrofområdet.

Olle Castelius