De saknades konton plundras

NYHETER

Bedragare handlar med kontokort från saknade svenskar

KRABI

Bedragare plundrar nu bankkonton som tillhör saknade svenskar.

- Jag tror att bedrägerierna kommer att öka, säger kriminalinspektör Marcus Qvennerstedt på finanspolisen.

Foto: MÄNGDER AV KORT En thailändsk pojke står vid ett bord fyllt med id-kort och kontokort som hittats av thailändska myndigheter på de tsunamidrabbade Phi Phi-öarna. Passen och id-korten tillhör mestadels turister från Frankrike, Storbritannien, USA, Kina, Korea, Danmark, Norge och Tyskland. Även svenska körkort och kreditkort finns bland fynden.

Flera banker har reagerat inför plötsliga och oväntade köp som svenskar har gjort med sina kontokort.

- Köpen har skett i Thailand och länderna runt omkring. Vi har inte fått preciserat exakt var, säger Marcus Qvennerstedt, som har kontakt med bankerna dagligen.

Inte nått ägarna

Teorin är att bedragarna har kommit över kontokort som tillhör döda svenskar. Misstankarna har stärkts när bankerna har försökt att ringa kortinnehavarna, men inte lyckats nå dem.

- Sannolikt finns kortinnehavarna på listan över saknade människor, men staben på rikskriminalen har ännu inte velat offentliggöra listan för oss, säger Qvennerstedt.

- Nu tittar vi på hur köpen ser ut och var de har ägt rum.

Föreningssparbanken står kontinuerligt i kontakt med finanspolisen om avvikande transaktioner i Sydostasien.

Kollar upp köpen

- Vi har uppmärksammat en handfull transaktioner som vi kollar upp, säger Henrik Kolga, informationsdirektör på Föreningssparbanken.

I första hand tar banken kontakt med kortinnehavaren för att säkra att inte kortet är på drift. I andra hand kan den som transaktionen gått till spåras.

Finanspolisen råder överlevande svenskar att så snabbt som möjligt spärra kontokort, körkort och pass som kommit bort. De sistnämnda handlingarna för att undvika identitetsstölder.

- Det är klart att det inte är det första man tänker på när man kommer hem och är glad att ha överlevt, säger Marcus Qvennerstedt.

Tusen kort på drift

- Men det finns naturligtvis en risk för bedrägerier. Om vi har tusen döda svenskar så har vi säkert tusen kontokort som är på drift.

Det kan dock bli svårt att spärra kontokort för en saknad människa. De flesta banker kräver att kortinnehavaren själv ringer eller att de anhöriga visar upp en dödsattest. Hittills finns ingen lösning på problemet, mer än att bankerna i slutändan står för alla ekonomiska förluster.

Ett antal anhöriga i Sverige har kontaktat bankerna i hopp om att få veta om den saknade använt kontokort.

Kontakta polisen

På grund av banksekretessen vill bankerna inte lämna ut sådana uppgifter.

- Anhöriga kan däremot vända sig direkt till polisen. De kan gå in och begära ut uppgifter, säger Henrik Kolga.

Den svenska regeringen har uppgett att ett av skälen till att inte publicera namn på saknade är att flera inbrott konstaterats i deras hem.

Rikskriminalpolisen dementerade igår att det finns något sådant samband.

Mer om Asienkatastrofen

Andreas Harne, Annika Sohlander