Så smugglar de in vapen

NYHETER

"Vårdare var inblandade i rymningen"

- Man behöver inte vara Einstein för att lista ut att vårdare var inblandade i rymningen, säger Masoud Beik som själv suttit på Hall.

Han hjälper Aftonbladet att lista säkerhetsmissarna på ett av Sveriges säkraste fängelser.

Foto: skärp anställningsvillkoren Masoud Beik har själv suttit på Hall. Han är kritisk bland annat till att där intefinns några metalldetektorer - och hur visiteringen utförs hänger på hur bra kompis man är med vakten. "Det är hur lätt som helst att smuggla in metall".

Masoud Beik har själv suttit på Hall i drygt tre år. I dag är han anstaltsansvarig vid Kris, Kriminellas revansch i samhället. Sommaren är bästa tiden för fångar att rymma, säger han.

Blir kompis med plitarna

- Alla som sitter inne är proffs på att manipulera och sommarvikarier är lättast att "bli kompis med", de är unga och har sällan utbildning, säger han.

Här är sakerna som kunnat stoppa Tony Olsson och hans kumpaner.

Metalldetektor.

Det säkraste sättet att stoppa ett vapen skulle vara om varje anställd tvingades igenom en metalldetektor.

- Personen lägger alla saker på bordet, men om jag är "kompis" med vakten kollar han kanske inte varje skrymsle, saker kan lätt komma igenom. Det är hur lätt som helst att smuggla in metall, säger Masoud Beik.

Enligt lag måste varje anstalt ansöka hos Kriminalvårdsstyrelsen om tillstånd att visitera sin personal på det viset. Att låta personalen gå genom en metalldetektor kräver fler tjänster och ombyggnationer. De resurserna finns inte i dag.

- Skulle vi tvinga på anstalterna en detektor bröt vi mot lagen, det skulle tolkas som att vi misstänkte varje anställd, säger Christer Isaksson, Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef.

Störningsinstrument för mobiltelefoner.

I över ett år har kriminalvården haft regeringens tillstånd att installera utrustning som kan störa ut och upptäcka mobiltelefonsignaler.

Men komplicerade förhandlingar har försenat arbetet.

- Det företag som inte fick ordern har enligt EU:s regler om offentlig upphandling överklagat, vi väntar på beslut från länsrätten, säger Christer Isaksson.

Skärpning av anställningsvillkor.

Den stora omsättningen av personal gör att få anställda sommartid har någon utbildning för jobbet. Enligt Roal Nilssen, Sekos ombudsman, hade endast tre av tolv anställda utbildning på avdelningarna för en tid sedan.

Masoud Beik är övertygad om att en vårdare öppnat Tony Olssons celldörr.

- Det finns övervakningskameror i korridorerna, dörrarna går inte att öppna inifrån, hur skulle han annars ha kommit ut, säger han.

Här är bristerna på Hall

Fler artiklar:

Malin Nord