- Han skrek "skjut inte"

NYHETER

Så greps Tony Olsson

1 av 6 | Foto: Jöran Thell hittade Olsson.

Här är polisen som grep Tony Olsson.

Jöran Thell hittade den myggbitne, utmattade och beväpnade fången under ett hästtäcke i ett stall.

- Tony Olsson var illa medfaren. Och mycket rädd, säger Thell.

Klockan nio i går morse fick polisen i Stockholm motta ett tips från Roger Andersson, ägare av Tegelvretens gård utanför Stockholm.

- Han hade fått höra av en bekant att en okänd man strukit omkring hans gård på natten. Han misstänkte att det kunde vara Tony Olsson, säger Jöran Thell, inspektör på piketen i Stockholm.

Säkrade området

En insatsstyrka bestående av sex piketpoliser och två hundförare från Stockholmspolisen åkte över till gården.

- Vi säkrade området, det vill säga omringade det. Vi trodde inte att Olsson var kvar på stället men vi ville undersöka alla uthus och lador innan vi började söka utgående spår med hjälp av hundarna, säger Jöran Thell.

Det var när insatsstyrkan undersökte stallet som de upptäckte Tony Olsson.

- Jag såg att några av höbalarna stod i oordning. Jag klättrade upp och såg ett gulrandigt hästskynke i fleecetyg med ett bylte under i ett hål mellan balarna. Jag beord-rade upp Tony Olsson och han sträckte upp händerna i luften och skrek "skjut inte", säger Jöran Thell.

Rörde aldrig vapnet

Några decimeter från Tony Olsson låg en pistol av en mindre modell men den livstidsdömde fången försökte aldrig använda den. Troligtvis låg han och sov då insatsstyrkan närmade sig gömstället.

- De flesta vet bättre än att försöka skjuta sig fri från en piketstyrka, säger Thell.

Och Tony Olsson var rädd. Rädd och utmattad med kläderna i trasor.

- Han var myggbiten och medtagen. Han hade sprungit omkring i en terräng han inte var klädd för. Han hade fortfarande fångvårdens träningsoverallsbyxor på sig och en grön tröja. Byxorna var söndertrasade och vi tog av honom dem under visitationen. Skorna låg bredvid honom, säger Jöran Thell.

Inget motstånd

Gripandet gick odramatiskt till väga och Olsson gjorde inget motstånd. 09.45 i går morse förde insatsstyrkan Tony Olsson till häktet i Flemingsberg iförd kalsonger, tröja och hästtäcke.

Stallet som Tony Olsson använde som gömställe var olåst. Och på morgonen hade några flickor använt stallet för att se till hästarna.

- Det som känns bäst är att ingen, vare sig allmänheten eller poliser, kom till skada. Då har vi lyckats, säger Jöran Thell.

Linda Hjertén