Harry, 6 månader, brännskadades – under operationen

avMiriam Bratt

När sex månader gamla Harry skulle opereras var det något som gick snett. Bebisen lades på en het värmefilt under ingreppet och det resulterade i svåra brännskador i ansiktet. Harrys mamma Frida Flycht, 25, går nu ut och kritiserar sjukhuset, skriver Expressen.

– Det är jättejobbigt att se att han behövt lida extra, säger Frida till Aftonbladet.

När Harry Flycht föddes för sex månader sedan hade han en liten knöl i huvudet. De nyblivna föräldrarna fick höra att knölen var ofarlig, men när den började växa i december blev situationen orolig.

Den 28 februari hade knölen vuxit ytterligare och sprack. Harry fördes då akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där en operation väntade, skriver Expressen.

Harry sövdes ner och placerades på en värmefilt för att hålla temperaturen, vilket är en rutinåtgärd.

Men efter operationen märkte man att Harry fått brännskador i ansiktet.

– Jag vet inte om det är att de inte haft koll på temperaturen eller om han har legat för länge på filten, säger Harrys mamma Frida Flycht, 25.

Foto: Privat
Under en operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick Harry brännskador.

– På sjukhuset sa de direkt efteråt att de skulle skriva en avvikelse och att det inte var okej.

För att bedöma Harrys skador kallade man även in en plastikkirurg och hen konstaterade också att det var värmefilten som orsakat brännskadorna.

För brännskadorna får Harry äta extra antibiotika för att förhindra infektion, men i övrigt mår han bra. Dagen efter operationen förflyttades han till sjukhuset i Eskilstuna, eftersom det är närmre familjens hem.

– Han mår bra nu, men han är besvärad av såren. Det håller på att läka så det kliar, säger Frida.

Akademiska sjukhuset: ”Vi beklagar djupt det inträffade”

När Aftonbladet söker Akademiska sjukhuset väljer de att svara med en skriftlig kommentar:

"Vi beklagar djupt det som inträffat och det handlar om att barnet har legat på sidan under operationen och på så vis ådragit sig trycksår i ansiktet", skriver Laila Hellgren, verksamhetschef vid neurokirurgen.

Foto: Privat
Harrys mamma Frida Flycht har anmält händelsen till IVO.

Hon berättar att de skrivit en avvikelserapport om operationen och att en händelseanalys ska göras för att skapa sig en bild av vad som hänt och vad orsaken är. De ska också ta kontakt med Harrys familj.

"Att drabbas av trycksår under en operation är ovanligt men icke desto mindre är det förstås väldigt tråkigt för de patienter som drabbas. Vi kommer förstås i detta enskilda fall att ta kontakt med anhöriga och patienten och hjälpa dem på bästa tänkbara sätt".

Har anmält till IVO och patientförsäkringen

Frida betonar att hon är glad över vården hennes son har fått men är också tydlig med kritiken.

– Allt har gått jättebra i övrigt. Det som de skulle åtgärda har de gjort med bra resultat, säger Frida och fortsätter:

– Men jag är inte okej med det här. Det är jättejobbigt att se att han behövt lida extra för det.

Hon har skickat in en skadeanmälan till patientförsäkringen och anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.