Zuckerberg: Facebooks förtroende skadat

Foto: Jeff Roberson/AP/TT
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Efter fem dagars tystnad uttalar sig nu Facebookgrundaren Mark Zuckerberg om skandalen kring Cambridge Analytica.

Vi har begått misstag, skriver han i ett uttalande på Facebook.

Facebook har kapat alla kontakter med företaget Cambridge Analytica, som påstås ha sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016. Flera medier, bland annat The New York Times, har rapporterat att Cambridge Analytica i strid med dataintegriteten olovligt ska ha sparat ner personlig information om runt 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare.

Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att göra prognoser om åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.

Klart är att Trumpkampanjen anlitade Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Zuckerberg under radarn

Chefer har fått sparken och Cambridge Analyticas vd har stängts av med omedelbar verkan. Men Mark Zuckerberg har hållit sig under radarn samtidigt som skandalen rullats upp.

Fram till nu.

"Vi har ansvar för att skydda våra data, och om vi inte klarar av det så förtjänar vi inte att erbjuda er våra tjänster", skriver Zuckerberg i ett Facebookinlägg.

"Jag har försökt att förstå exakt vad som hänt och hur vi försäkrar att det inte händer igen", skriver han vidare.

Zuckerberg lägger samtidigt delvis ansvaret för vad som har hänt på upphovsmannen till den app som samlat in information om Facebookanvändare åt analysföretaget Cambridge Analytica, Aleksandr Kogan.

"Behöver repareras"

När brittiska The Guardian 2015 avslöjade att Kogan vidarebefordrat information till Cambridge Analytica krävde Facebook att alla insamlade data skulle förstöras, hävdar Zuckerberg i sitt inlägg. Han skriver också att appen bannlystes på Facebook.

"Det skadade förtroendet mellan Kogan, Cambridge Analytica och Facebook. Men det skadade också förtroendet mellan Facebook och de människor som delar sin information med oss, och som förväntar sig att vi ska skydda den. Vi behöver reparera detta", skriver Zuckerberg om de senaste dagarnas avslöjanden.

Aleksandr Kogan, den brittiske akademikern och upphovsmannen till den kontroversiella appen, har däremot tonat ned betydelsen av det insamlade materialet.

– Datans exakthet är starkt överdriven, säger Kogan i en intervju med BBC.

Kogan slår ifrån sig

På frågan om han tror att informationen, använd som underlag för att nå enskilda, kan ha haft potential att påverka ett val svarar han nej.

– Personligen tror jag inte det. Jag tror att jag bara åsamkat kampanjen skada, säger han och utvecklar:

– Jag tror att Cambridge Analytica har försökt sälja magi, och de har hävdat att detta är oerhört precist och att detta säger allt om dig. Men jag tror inte det förhåller sig på det viset.