Ulrica Schenström är ny kolumnist i Aftonbladet

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulrica Schenström, ny kolumnist i Aftonbladet.
NYHETER

Efter en tids sjukdom är Ulrica Schenström, 45, redo att analysera valrörelsen 2018 ur ett moderat perspektiv.

– Moderaterna bör under inga omständigheter regera ihop med SD, säger Aftonbladets nya kolumnist.

Jag träffar Ulrica Schenström på Aftonbladets redaktion. Hon är på plats för att spela in ledarsidans podd ”Åsiktskorridoren”.

Ulrica är klädd i svart men på gott humör. Jag har laddat med frågor om den gamla ”pusskandalen”, hennes förkärlek till hamburgare och årets valrörelse.

Bland annat.

Som politisk analytiker är Ulrica rapp i käften och underhållande att lyssna på.

En ”Vasastanmoderat” som ska skriva för något som i dina kretsar lär kallas ”en blaska” – hur går det ihop?
– Eller ”pravda” som de skulle säga bland moderater? Nä, jag känner mig väldigt tillfreds med Aftonbladet även om det kanske låter konstigt. Jag har hängt här i fyra år.

Ja, du är med i Aftonbladets podd ”Åsiktskorridoren” där du sitter och ryar om reformer utan precisera dessa närmre?
– Det har de sagt va? Jag tycker att politik ska vara innehåll och reformer som är fast förankrade i de värderingar vi står för. Som Olof Palme skulle ha uttryckt det: politiker måste vara människor som vill något. Politik är att vilja. Politik är inte House of Cards.

Men du utvecklar ju aldrig vad du menar med reformer.
– Det är inte sant! Jag pratar om vården, vården är jätteviktig. Är landstinget optimalt att ta hand om vården i framtiden…

…ja, är det det?
– Det måste utredas. Jag är inte så säker på att det är optimalt.

Vad gör du annars?
– Jag är politisk analytiker på Hallvarsson & Halvarson. Jag gör analyser, vart är valet på väg till exempel? Gärna breda analyser. Jag litar inte på opinionsmätningar, titta bara på brexit och Trump.

Så hur slutar vårt val i höst?
– Det kommer att bli högst komplicerat, men utan jättestora förändringar i opinionen eller på valresultatet. Jag tror att det blir ungefär som det ser ut just nu.

Då man kan lita på opinionsundersökningarna i alla fall?
– (skratt) Ja, men det vet jag för att jag läser prognoser och försöker titta på andra saker än opinionsundersökningarna.

”Bra att ’pusskandalen’ hände”

Du gjorde politisk karriär ”på riktigt” innan den så kallade pusskandalen med en TV4-reporter. Hur förhåller du dig till det där i dag?
– Det var jättelängesen. Jag tycker nästan att det var bra att det hände, även om det inte var så roligt där och då. Det som har hänt har hänt. Samtidigt fick jag en annan karriär och den är inte sämre den.

Problemet var väl egentligen inte pussen utan att du ingick i en jour som hade krisberedskap den kvällen. Och där satt du på krogen.
– Det var skickligt utnyttjat av sossarna. Sverige står ju inte och faller med att en person inte kan svara i telefon. Men det var (Håkan) Juholt som kom på att ”he he, det här kan hon säkert falla på”. Jag hade gjort samma sak mot honom.

Vad har du och TV4-reportern för relation idag?
– Vi är kamrater. Vi garvar åt det. Det är tio år sedan.

Du har jobbat nära Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sven Otto Littorin?
– Vi var ett extremt tajt gäng som arbetade tillsammans under många intensiva år. Och kompletterade varandra på ett bra sätt.

I den ligan är det bara Reinfeldt som inte varit med om någon form av personlig skandal. Har du något relevant på honom att damma av i en premiärkrönika?
– (skratt) Du menar så att han också får sig en duvning? Nä, jag har faktiskt inte det. I'm sorry.

Du har inte – eller du vill inte?
– Nja... kanske både och.

Du käkar mycket hamburgare, har jag sett?
– Ja! Älskar hamburgare. Jag var väldigt sjuk i höstas. Jag låg på sjukhus i två månader. Jag blev opererad…

…varför?
– Det behöver vi kanske inte nämna. Det blir sådana konspirationer. Jag har hört på stan att folk tror att jag amputerat benet och massa konstigt.

Det kan jag bekräfta att du inte har, vad det ser ut.
– I alla fall. Jag gick ner i vikt och blev väldigt smal. Jag kunde inte äta på grund av all antibiotika. Då sa dietisten till mig att jag fick äta vad jag ville – bara jag åt något. Jag funderade länge på vad jag kunde få i mig – och kom fram till hamburgare. Så började det. Nu har jag ätit mig igenom hela Stockholms hamburgerutbud.

Det finns inga riktigt bra hamburgare här, inte jämfört med USA.
– Jodå. Flippin’ Burgers är bra. Och Lilly’s. Men visst, jag vet att världen väntar på mig. Och jag kommer.

Apropå att du varit sjuk: pallar du en valrörelse?
– Självklart. Jag har aldrig varit piggare. Det är hamburgarna.

”Jag tror inte SD är regeringsdugliga”

Viktigaste valfrågan borde vara miljön hävdar jag – har jag fel?
– Så må det kanske vara, men jag tror ändå att vi måste fokusera på det medborgarkontrakt vi har. Det som måste fungera. Om du vill lägga in miljön i det så fine, men jag tänker mer vården, skolan och omsorgen samt att människor kommer i arbete och att vi har en sund ekonomi.

Jag tänker att inget av det där spelar så stor roll om planeten går åt helvete.
– Nä, men längs vägen vore det bra om folk har något att göra. Om vi bara går runt och tänker på att världen ska gå under varje dag så kommer ju ingen göra nånting åt något.

Vi kanske kan göra något åt just miljön då, så inte planeten går åt helvete?
– Säkert, men längs vägen måste vi ändå ha fungerande medborgarkontrakt mellan medborgare och politiker, och då kan vi inte ha politiker som bara fulspelar och fintar.

Varför gillar du Ulf Kristersson mer än Anna Kinberg Batra?
– Vem har sagt att jag gör det? Jag gillar båda lika mycket. Jag tycker det var tråkigt det som hände med Anna men nu har vi Ulf så då är jag med i team Ulf.

Under vilka omständigheter bör Moderaterna regera ihop med Sverigedemokraterna?
– Aldrig.

Varför inte?
– Jag står fast vid mina värderingar. Jag står inte för de värderingar SD verkar stå för. Jag tror inte heller att de är särskilt regeringsdugliga. Jag skulle vilja ställa frågan tillbaka: varför får aldrig S frågan om de skulle kunna regera med SD?

Du får svara på det i din premiärkrönika.
– Det borde vara en mycket relevant fråga. Har du någonsin träffat på en sosse som släppt ifrån sig ordförandeklubban? Det har inte jag. Men min premiärkrönika kommer nog handla mer om jämställdhet och vilka reformer som måste till för att löneskillnaderna ska planas ut.

Du tänker fördjupa dig i reformer alltså? Då blir dina kollegor i ”Åsiktskorridoren” nöjda.
– Nja, de är bara emot mig hela tiden ändå. De är sossar hela bunten, säger Ulrica Schenström.

Det här är Ulrica Schenström 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik