Varning om hiv-sprutor på bensinmack sprids – är gammal myt

avViktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett Facebookinlägg har de senaste dagarna delats av tusentals nordiska användare där det varnas för hiv-smittade sprutor som fästs på bensinpumpar i Europa.

Historien liknar dock en välkänd myt – och bilder är från ett helt annat tillfälle.

”Det här är det nyaste på bensinstationer i Europa”. Så inleds Facebookinlägget av en norsk användare som på kort tid fått tusentals delningar på det sociala nätverket.

Varningen består av en bild på en bensinpump där en kanyl fästs vid handtaget, så att den som tankar ska sticka sig. Enligt inlägget ska dessa vara till för att sprida sjukdomen hiv.

Sanningen bakom både bilden och historien i sig är dock en annan. Själva fenomenet att någon eller några försöker sprida hiv via bensinpumpar härstammar från ett bluffmejl som spreds i USA år 2000. Där varnade en falsk polischef från Jacksonville för den nya ”trenden”, skriver faktagranskningssajten Snopes.

1 av 2 | Foto: Skärmdump Facebook.
Det norska Facebookinlägget som sprids.

Bilden som den norske Facebookanvändaren delar har dock en annan, helt sann historia. I maj förra året stack sig amerikanen Jose Medina på en kanyl fäst på handtaget i Kalifornien. Han tog sig till sjukhus där man dock kunde konstatera att sprutan var ”ren” och att han inte drabbats av någon form av infektion.

Det hela ledde dock till att hans dotter Jaqcueline, som delade med sig av bilden på Facebook, anklagades för att ha gått på den gamla myten om hiv-sprutor på bensinmackar, skriver Snopes.

Ironiskt nog har hennes virala Facebookinlägg flera gånger, så även nu, lett till att falska historier om just dessa sprutor sprids över världen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hiv

Europa