Offret styckades i rum på asylboende i Kalix

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
I dag åtalas den man som suttit häktad sedan slutet av oktober i fjol för styckmordet i Kalix. Arkivbild.
I dag åtalas den man som suttit häktad sedan slutet av oktober i fjol för styckmordet i Kalix. Arkivbild.

Offret mördades och styckades i ett rum på ett asylboende i Kalix. Därefter dumpades likdelarna i Kalixälven. Nu åtalas en 49-årig man för mord och brott mot griftefriden.

Offret, en 39-årig man från Georgien, och den misstänkte gärningsmannen, en asylsökande 49-åring från Ryssland, delade rum på asylboendet i Kalix.

– Han vidgår att det är han som har bragt den här mannen om livet och att han sedan har styckat kroppen. Sedan säger han att det är för att skydda sig själv och sitt eget liv, säger åklagare Anna Väppling.

Mordet ska enligt åtalet ha skett någon gång mellan den 23 och 24 oktober i fjol. Bara någon dag senare gjorde en hundägare det makabra fyndet av kroppsdelar vid strandpromenaden längs älven i centrala Kalix. Två dagar senare greps och anhölls 49-åringen.

Högg med yxa

Mordet ska ha skett genom att den åtalade högg en yxa i huvudet på offret. Av den rättsmedicinska undersökningen framgår att det i vart fall varit två slag, med den skarpa sidan av yxan. Styckningen skedde i samma rum. Därefter stoppade 49-åringen kroppsdelarna i sopsäckar och bar dem i omgångar ner till älven, enligt åklagaren.

– Men bålen var för tung att bära så den dumpade han i en container i centrala Kalix, säger Anna Väppling.

Alla kroppsdelar är inte återfunna.

– Det är synd att man inte hittat allting. Man hade ju gärna haft svar på alla frågor. Nu har vi inte det och vi har heller inte fått några svar från den tilltalade om var de här delarna finns, säger Anna Väppling.

Flyktigt bekanta

Vad som är motivet till mordet är inte helt klarlagt. 49-åringen hävdar att det uppstod en häftig diskussion som utlöste ett agerande från offret som gjorde att han var tvungen att försvara sig med det första han fick tag i, vilket råkade vara yxan.

Men enligt åklagaren motsäger den tekniska utredningen hans uppgifter.

– Det är det teknikerna fått fram vid brottsplatsundersökningen helt enkelt. Var man hittar den dödes blod i rummet till exempel, säger Anna Väppling.

De två ska ha känt varandra endast flyktigt sedan de träffats i Stockholm varpå georgiern kom att följa med 49-åringen till det boende han anvisats av Migrationsverket. Offret vistades där olovligen, enligt åklagaren. Det finns enligt henne inget i utredningen som tyder på att fler varit inblandade i dådet.

Begär utvisning

49-åringen sökte asyl i Sverige i april 2018, alltså drygt sex månader innan offret dödades, och åklagaren har begärt honom utvisad.

Uppgifter finns om att mannen tidigare är dömd för ett styckmord i Ryssland.

– Jag har inte sett någon dom från Ryssland, men han har sagt det själv och även berättat det för andra på boendet. Det är dock inte något som vi fäst någon särskild vikt vid när det gäller det här ärendet, säger Anna Väppling.

TT söker 49-åringens advokat.

Publicerad:

LÄS VIDARE