Sverigedemokraterna

SD-politiker begär utträde ur partiet – polisanmäld för hets mot folkgrupp

Av: 

Josefin Silverberg

Staffan Dickson

Sebastian Laneby

NYHETER

Flera privatpersoner har anmält SD-politikern Martin Strid för hets mot folkgrupp efter uttalandet om att muslimer inte fullt ut är människor.

Nu begär han själv utträde ur Sverigedemokraterna, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang någonsin, säger Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda.

Martin Strid, styrelseledamot för SD i Borlänge, sa under en debatt på SD:s landsdagar i Norrköping i går att muslimer inte är människor fullt ut. Framförandet direktsändes och Strids kommentar uppmärksammades först av sajten Inte rasist men.

– Det finns en skala, från 0 till 100 och i den ena änden i den skalan är man 100 procent fullt ut människa och human, och allt man lägger in i det begreppet. I den andra änden är man 100 procent muhammedan. Alla muslimer finns någonstans på den skalan, sa Martin Strid inför partikamraterna.

– Är man IS är man nära 100 procent muhammedan, är man ex-muslim har man kommit långt ut mot att bli fullt ut människa, fortsatte han.

SE OCKSÅ

”Det finns en skala, från noll till 100...”

Ursäkten: ”Människor är människor naturligtvis”

Under söndagsförmiddagen kommenterar Strid sitt uttalande och menar att det är olyckligt om det tolkas som att han anser att muslimer inte är människor fullt ut.

– Jag har insett det, det är väldigt olyckligt. Jag känner en del muslimer och är god vän med en del. Människor är människor, naturligtvis, säger Strid.

SD i Borlänge driver kampanj mot ett islamiskt center i staden vilket har gjort att han satt sig in i religionen, menar Martin Strid.

– Ju mer jag har lärt mig, desto mer förskräckt blir jag. Det är en religion som grundas på hat, lögn och träldom där utveckling är förbjuden. Straffet för att lämna, kritisera eller skämta om islam är döden. Vi ska befria muslimer från islam, målet ska vara att de går med i SD i stället, avslutade Martin Strid i talarstolen i Norrköping.

”Lycka till i valet”

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade under eftermiddagen Strids uttalande.

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände i går, efter tre dagars förhandlande med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Åkesson i en förinspelad intervju till kvällens Agenda enligt SVT Nyheter.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang någonsin, fortsätter Åkesson.

SD-ledaren säger också att han själv inte känner Martin Strid och att han förutsätter att Strid utesluts ur partiet.

Några timmar senare på söndagskvällen rapporterade TV4 Nyheterna att Martin Strid själv begärt utträde ur Sverigedemokraterna.

I sitt mejl till SD:s partiledning skriver Strid att han väljer att går ur partiet ”för att bespara er mer onödig tidsspillan”, rapporterar TV4 Nyheterna. ”Tack för denna lärorika och intressanta tid, lycka till i valet”, avslutar Strid sitt mejl till partiledningen.

Polisen bekräftar anmälningar

Henrik Gustafsson vid SD:s pressavdelning säger att de nåddes av vad som skett under natten till söndagen. Sedan dess har man jobbat med att utreda händelsen.

– Vi har haft intern dialog och under förmiddagen har medlemsutskottet deklarerat att de har valt att lämna in ett ärende, ett snabbutredningsärende, vilket innebär att man vill att beslut ska fattas inom loppet av cirka 48 timmar.

– Vi har också fört dialog med den berörda personen och bett honom lämna lokalerna och landsdagarna 2017. Det vittnar om hur allvarligt vi ser på det inträffade och det som sades från talarstolen, forsätter Henrik Gustafsson.

Hur rimmar detta med er nolltolerans mot rasism, borde han inte vara medveten om den?

– Det borde han vara och det är inga åsikter vi ställer oss bakom. Jag förstår att folk kan bli upprörda när det hör det här. Det centrala är hur vi som parti väljer att hantera det här när det uppstår.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera privatpersoner som polisanmält Strid för hets mot folkgrupp.

Polisen bekräftar att anmälningar har inkommit och kommer att utredas av polisen i Norrköping.

I blåsväder även tidigare

Martin Strid har i en tidigare intervju med P4 Dalarna ifrågasatt om shiamuslimer skulle känna sig välkoma till det planerade islamiska centret i Borlänge som han är emot.

Han har även påstått att Frankrike skulle stänga 120 moskéer på grund av kopplingar till extremism, vilket P4 Dalarna kontrollerat och påvisat är felaktigt. Det islamiska centret skulle vara öppet för alla, även andra än muslimer, och Frankrike stängde 20 moskéer, inte 120.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

Martin Strid JO-anmäls för sitt uttalande om muslimer

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Norrköping