Tvingas amputera fingrar och tår efter läkemedelstest

NYHETER

Kräver stora skadestånd

De sex unga män som skadades allvarligt under testet av preparatet TGN 1412 har fått lämna sjukhuset. 20-åriga Ryan Wilson måste dock återvända inom en månad för att amputera samtliga tår och fingrar. Samtidigt har skadeståndsprocessen mot läkemedelsföretaget inletts.

Den 13 mars i år deltog nio män i ett test av preparatet TGN 1412 på ett sjukhus i London. Två av dem fick placebo. TGN 1412, som skulle användas mot leukemi, multipel skleros och reumatism hade aldrig testats på människor innan. Efter att ha injicerats med preparatet föll sex av männen i hop i fruktansvärda smärtor.

En av dem, Mohamed Abdelhady, berättade för brittiska The Mirror om upplevelsen.

- Allt föll samman. Medicinen brann i mig som en skogsbrand. Det kändes som det flög stenar genom mitt huvud.

Han föll i hop på golvet och hans inre organ började kollapsa. Under elva dagar svävade han mellan liv och död. Hans kamrater fick liknande symptom. 20-årige Ryan Wilsons huvud svullnade upp till mer än dubbla storleken. Dessutom drabbades han av kallbrand och måste nu amputera samtliga fingrar och tår, skriver The Mirror.

En utredning, som kritiserats hårt, har fastlagit att det inte var något fel på läkemedlet som orsakade skadorna hos de tre männen.

Männen kommer dock att begära stora skadestånd av läkemedelsföretaget.

Läs också

Anna Lindström