50 år ny gräns för statsrådspension

NYHETER

Men sittande ministrar berörs inte av nya reglerna

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON/ BJÖRN LINDAHL
Ulrica Messing och Thomas Östros kan fortfarande kvittera ut 45000 kronor i månaden om de pansionerar sig.

Ministrarnas lyxpensioner ska ändras.

Från 1 april blir det 50-årsgräns.

Men sittande ministrar – som Ulrica Messing och Thomas Östros – kan fortfarande kvittera ut 45 000 i månaden.

Det är SVT:s Rapport som i kväll rapporterar om de nya reglerna för statsrådens pensioner, den så kallade inkomstgarantin. Tidigare har ministrar som suttit i sex år kunnat kvittera ut sina pensioner fram till 65 års ålder.

Nu blir reglerna samma som för landets riksdagsmän. Det betyder att man måste ha fyllt 50 för att få pensionen.

– Vi har tittat lite grand, och riksdagen har den åldersgränsen. Det finns en poäng med att ha lite samordnade regler mellan regering och riksdag, säger biträdande finansminister Sven-Erik Österberg till SVT.

Måste sitta sex år

Kvar blir reglerna som säger att statsråden måste ha suttit i sex år för att få ut pensionen. Och att den som haft ministerposter i tolv år kvitterar ut maxbeloppet.

De nya reglerna gäller dock inte dagens statsråd. Vilket betyder att ministrar som Ulrica Messing, 37, och Thomas Östros, 39, skulle få cirka 45 000 kronor i månaden till sina 65- årsdagar om de avgår.

Proteststorm

Och ministrarnas pensioner har väckt ilska. Efter sju dagars proteststorm kunde Aftonbladet i höstas lämna över namnunderskrifter från 182 610 läsare till dåvarande biträdande finansministern Gunnar Lund.

Nu har Aftonbladets artikelserie givit resultat.

– Det är jättebra. Det var oerhört stötande att man med 30 år kvar till normal pensionsålder kunde leva i högsta välmåga på sin pension, säger Lena Mellin, chef för Aftonbladets samhällsredaktion.

– Förr var ministrarna relativt gamla. Nu kan man bli statsråd redan innan man fyllt 30 år och då blir det fel.

Lena Mellin menar att det är de kraftiga protesterna som givit resultat. Så sent som i höstas försvarade regeringen reglerna.

– Det är en seger för alla de av Aftonbladets läsare som reagerat. Annars hade det inte blivit någon förändring, säger Lena Mellin.

Hon tycker att det nya systemet är en klar förbättring. Samtidigt är frågan om det behövs.

– Normalt har ett statsråd inte allt för svårt att hitta ett jobb. Då kan man fråga sig om det är rätt att ha så generellt generösa regler, säger Lena Mellin.

Mattias Lundell