Föraren av olycksbussen misstänks för brott

NYHETER

Olyckan skördade nio liv

Foto: Jimmy Wixtröm
Föraren av bussen som gick av vägen utanför Arboga har delgivits misstanke om brott.

Föraren av olycksbussen i Arboga delgavs på måndagen misstanke om brott.

Haverikommissionen avvaktar polisutredningen.

– Mannen misstänks för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger Ulf Palm, Västeråspolisens talesman, till TT.

Haverikommissionen utreder också olycksorsaken, och dess ordförande Göran Rosvall säger till Västmanlands läns tidnings nätupplaga:

- Vi avvaktar vad polisutredningen, som just nu sköter förhören med chauffören, säger och först när den är klar kommer vi att - om det behövs - ställa kompletterande frågor till chauffören.

Inga tekniska fel

Enligt Palm hördes den 62-årige chauffören på nytt om olyckan på sjukhuset i Skövde i fredags och därefter delgavs han misstanke om brotten.

– Det kan mycket väl bli så att misstankarna avskrivs helt när utredningen är klar, tillägger han.

Polisen vill inte uttala sig om vad chauffören och passagerarna berättat om olyckan. Polisens undersökning av bussen har visat att det inte var några tekniska fel på den.

Kan ta lång tid

Förhören med alla inblandade i olyckan väntas bli klara tidigast i slutet av denna vecka. Många förhör hålls per telefon.

Göran Rosvall tror för sin del att utredningen om olyckan kan ta lång tid, i alla fall om ingen ”klar" olycksorsak dyker upp:

– Hittar vi en orsak så där direkt, så kan utredningen gå snabbare, men hittills har ingen sådan orsak hittats. Erfarenheten visar att sådana här utredningar tar tid, säger Göran Rosvall till vlt.se.

Nio människor omkom i olyckan som skedde den 27 januari på motorvägen E18/E20 söder om Arboga. Ombord på bussen fanns ett 50-tal personer. De flesta som skadades vid olyckan har fått lämna de sjukhus dit de fördes.

aftonbladet.se , TT