Därför visar vi inte bilderna

NYHETER

Anders Gerdin: De har kränkt miljoner muslimer

Foto: I Yemens huvudstad Sana demonstrerade i går uppåt 100 000 muslimska kvinnor mot Jyllands-Postens publicering av bilderna.

Elva europeiska tidningar publicerade i går de kontroversiella teckningarna av profeten Muhammed.

Men Aftonbladet låter bli.

– Det finns inga skäl för oss att trycka bilder som kränkt miljontals muslimer världen över. Det har också Jyllands-Posten insett, och bett om ursäkt för, säger chefredaktör Anders Gerdin.

Foto: Anders Gerdin.

Den franska tidningen France Soir publicerade i går Jyllands-Postens teckningar av profeten Muhammed. Tio andra tidningar följde raskt deras exempel, bland andra tyska Die Welt.

Redaktören fick gå

För chefredaktören på France Soir blev publiceringen ödesdiger. Sent i går kväll fick han sparken av tidningens ägare, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

I Sverige har bilderna tidigare publicerats tillsammans med en debattartikel i systertidningarna Expressen, Kvällsposten och GT. Men Aftonbladet kommer inte att publicera bilderna.

Var det fel av Jyllands-Posten att publicera teckningarna?

– Det är uppenbart att den danska tidningens chefredaktör inte tänkt igenom publiceringen i förväg. Vad han ville med den och vilken reaktionen kunde bli. Istället lät han sig dras med i ett danskt samhällsklimat med stark främlingsfientlighet, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

”Sårar människor”

Är det av rädsla Aftonbladet inte publicerar bilderna?

– Nej, men om man ska beröra känsliga ämnen så måste det ske på ett genomarbetat sätt. Om teckningarna exempelvis varit del av en artikelserie som belyste frågan i ett större sammanhang hade det varit en annan sak. Publiceringen i Jyllands-Posten känns ogenomtänkt och resultatet är att den provocerar och sårar människor.

Oavsett om de gjorde rätt eller fel, tror du inte att Aftonbladets läsare vill se bilderna?

– Många vill säkert det. Vi har fått mejl från läsare som kallar oss fega därför att vi inte visar ”muslimernas rätta ansikte”. Dessa krafter tycker jag inte att vi ska uppmuntra.

”Hot får inte löna sig”

Har du någon förståelse för de muslimska protesterna?

– Jag kan förstå att de är upprörda. Samtidigt måste de förstå att hot aldrig i längden kan vara en framkomlig väg för att stoppa det fria ordet.

Vad får bråket för följder för tryckfriheten?

–?Allvarligast är att den danska ursäkten får det att se ut som att hot lönar sig. Extremistiska grupper kommer att få blodad tand. Tryckfriheten kan bli ännu mer hotad och ifrågasatt. På det sättet har Jyllands-Postens publicering faktiskt motverkat tryckfriheten.

Wolfgang Hansson