Dödssmittan hotar Norden

NYHETER

Minst 400 drabbade i norra Ryssland av aggressiv tbc

Norska myndigheter varnar för att en typ av dödlig tuberkulos kan slå till i Norden.

I ryska Archangelsk väntar 400 personer på döden.

-De utgör en betydande hälsorisk för hela norra Europa, säger Torunn Hasler på den norska Landsföreningen för hjärt- och lungsjuka.

Foto: "250 HAR DÖTT" Hälften av de 400 sjuka i Archangelsk sitter i överfulla fängelser medan hälften fortfarande rör sig fritt – och kan sprida smittan vidare. Nu varnar norska myndigheter för att dödssmittan kan slå till i Norden.

Hälften av de 400 sjuka i Archangelsk sitter i ett av de överfulla fängelserna. De andra rör sig fritt - och sprider smittan.

Vladimir, själv sjuk i tbc, berättade för norska Aftenposten att han var med och bar ut 250 döda patienter från ett sjukhus i Archangelsk. Han väntade i fyra år på att få behandling. Men han fick aldrig någon och dog i februari i år.

Resistent smitta

De sjuka ryssarna har drabbats av en tbc-variant som kallas W Beijing. Den är aggressiv och smittar lättare än vanliga tbc-varianter. Dessutom är den resistent.

-I vanliga fall kan tuberkulos behandlas med antibiotika och patienten tillfrisknar efter ett halvår, säger professor Gunilla Källenius, ansvarig för tbc-verksamheten på Smittskyddsinstitutet.

- En resistent stam kräver helt andra preparat. Behandlingen kan ta flera år och blir mycket dyrbar.

Det krävs nära kontakt för att bli smittad.

-Men det kan räcka med att man umgås med en smittad prostituerad eller att man sitter på samma flygplan som en smittad för att man ska drabbas, säger Gunilla Källenius.

Bara aids kräver fler liv i världen varje år

Svante Lidén