ANC kräver Zumas avgång som Sydafrikas president

Av: 

TT

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC kräver president Jacob Zumas avgång, uppger partiets generalsekreterare vid en presskonferens.

I stället vill man se ANC-ordföranden Cyril Ramaphosa som efterträdare.

Zuma själv har begärt att få avgå inom tre till sex månader.

Redan under måndagen kom rapporter om att ANC:s partiordförande Cyril Ramaphosa och ANC:s generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule gett president Jacob Zumas ett ultimatum om att avgå inom 48 timmar.

En källa uppger för nyhetsbyrån Reuters att det föll på Magashule  att ge beskedet till Zuma. Under ett spänt samtal ska presidenten då, på arrogant manér, svarat att han inte kommer att vika en tum från sin post.

– Han sade till dem att om ANC går ut med ett uttalande om att återkalla honom, så kommer han att ge igen, säger en källa inom partiet till tidningen Mail and Guardian.

Fattade beslutet – efter 13 timmar

ANC:s besked om att man nu kräver Zumas avgång kom vid en presskonferens i Johannesburg på tisdagen klockan 13 svensk tid, efter att ha skjutits upp två timmar. Tidsändringen förklaras med att det beslut ANC fattat först måste hinna kommuniceras inom partiet enligt rutinerna.

Men flera medier har tidigare rapporterat om att ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, ska ha beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet redan under måndagen. Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar.

Kan avgå inom 3–6 månader

ANC har inte gett Jacob Zuma någon deadline för när han måste svara på ANC:s beslut att återkalla honom från presidentämbetet, säger Magashule.

– När vi återkallar vår kandidat (Zuma) förväntar vi oss att han gör vad vi förväntas oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Magashule.

I stället anser man att ANC-ordföranden Cyril Ramaphosa bör ta över som president efter Jacob Zuma, säger Magashule.

I samtal med representanter från ANC föreslog Jacob Zuma att han kunde avgå med en fördröjning på mellan tre och sex månader, säger ANC:s generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule under presskonferensen.

Inte tvingad att lyda

Men partiet har inte lyckats komma överens om exakt när man vill att Zuma ska avgå, och samtalen mellan honom och partiet kommer att fortsätta, säger Magashule. Han tillägger dock att det verkställande utskottet anser att ärendet bör behandlas ”brådskande”.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet – som han lär få svårt att klara sig ur.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN