Bush vill stänga Guantánamolägret

NYHETER

”Fångarna kommer att få sin rättsliga sak prövad”

Berlin

USA:s president George W Bush säger sig vilja stänga Guantánamolägret på Kuba.

Men han vill inte föregripa ett utslag i landets högsta domstol om var de misstänkta ska ställas till svars för eventuella brott, enligt en intervju med en tysk tv-kanal på söndagen.

Rader av regeringar och människorättsaktivister har sedan det inrättades krävt att USA mer eller mindre omgående stänger det omstridda Guantánamolägret på Kuba. I en intervju med den tyska tv-kanalen ARD såg det på söndagen ut som om Bush ger dem rätt.

"Känslig fråga"

- Guantánamo är självklart en känslig fråga för många. Jag skulle vilja stänga lägret och ställa fångarna inför rätta, sade Bush enligt en utskrift av intervjun som Reuters tagit del av före sändning.

- Men först måste vår högsta domstol avgöra om de ska ställas till svars inför civila eller militära domstolar.

- De kommer att få sin sak rättsligt prövad. Det är mer än vad man kan säga om de människor som dödats av dem. De fick aldrig någon chans till en hederlig rättegång, sade han vidare.

Det beslut i USA:s högsta domstol som Bush hänvisar till väntas i slutet av juni.

Tortyranklagelser

USA har enligt Pentagon 480 fångar i Guantánamolägret, gripna i USA:s "krig mot terrorismen". De kommer från ett 40-tal länder, de flesta från Saudiarabien, Jemen och Afghanistan.

Sedan de första fångarna anlände 2002 har 272 försatts på fri fot.

Enligt en rapport från FN:s tortyrkommitté och Amnesty International, presenterad förra veckan, är användningen av tortyr i Guantánamolägret och andra liknande amerikanska inrättningar vanlig.

Amerikanska diplomater avvisade så sent som i fredags anklagelser om tortyr i en utfrågning inför FN:s tortyrkommitté i Genève.

TT-Reuters