Orden han skäms över

Publicerad:
Uppdaterad:

Kd:s påläggskalv om tiden som högerextrem

1 av 2 | Foto: Malin Arnesson
ex-nationalist Charlie Weimers är föreslagen som ordförande för KDU. För bara ett par år sedan hotades han med uteslutning ur kristdemokraterna för sitt engagemang i högerextrema nätverket Engelbrekt.

KARLSTAD

För fyra år sedan var Charlie Weimers ideologen bakom ett politiskt nätverk på yttersta högerkanten.

Nu är han hetaste kandidaten att leda de unga kristdemokraterna.

Charlie Weimers ville värna det "typiskt svenska". Med pengar från KDU i Värmland där han var ordförande, startade han det nationalistiska nätverket Engelbrekt.

I en introduktionstext skriver han: "Vi är överens om att något behöver göras, vi kan inte bara sitta still och se på när liberalism och socialism äter upp Sverige inifrån."

Hotades med uteslutning

I dag kandiderar Charlie Weimers till posten som ny KDU-bas efter den homosexuelle Erik Slottner som sparkas. Och han vill helst inte kännas vid sitt förflutna i Engelbrekt.

I ett tiopunktsprogram formulerades nätverkets ideologi.

-Programmet var till största delen skrivet av Charlie. Han skrev ungefär 75 procent och var högst ansvarig. Det var Charlies syn på hur Engelbrekt skulle drivas som gällde, säger Philip Wildenstam, som var med och grundade Engelbrekt.

I punkt två beskriver Charlie Weimers sin syn på svensk invandrarpolitik. Han ville bland annat att kraven för att få svenskt medborgarskap skulle skärpas -och bero på varifrån en person kommer.

-Det är nästan löjligt uppenbart att Engelbrekt varit inne på sverigedemokraternas hemsida och kopierat deras program just i de här frågorna, säger Richard Slätt, chefredaktör för Expo.

Nätverket Engelbrekt överlevde knappt ett år. Kd och

KDU kritiserade organisationen hårt för att underblåsa rasistiska strömningar och hotade att utesluta Charlie Weimers ur partiet.

Weimers valde då att lämna Engelbrekt.

Blev nationaldemokrater

-För mig var det inget svårt beslut. Jag ångrar och tar avstånd från Engelbrekt i dag, säger han.

När Engelbrekt upplöstes valde en del av medlemmarna att gå till nationaldemokraterna, där de fick ledande positioner.

Hanna Rydén

Publicerad: