Nobelpriset till Harold Pinter

NYHETER

"Ett mycket oväntat val"

1 av 2 | Foto: Författaren och dramatikern Harold Pinter tilldelas 2005 års Nobelpris i litteratur.

Det blev, helt otippat, den mycket produktive, engelske dramatikern Harold Pinter som fick 2005 års Nobelpris i litteratur.

Motiveringen löd ”...som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum”.

Pinter har bland annat skrivit filmmanuset till succéfilmen "Den franske löjtnantens kvinna".

Den 75-årige Harold Pinter är en välkänd och ofta spelad dramatiker, inte minst i Sverige.

- Jag är väldigt förvånad. Det kom fullständigt oväntat för mig och säkert för många andra också, säger Aftonbladets kulturredaktör Anders Paulrud.

- Samtidigt är det kul att man belönar dramatiker. Dramatik är en stor del av litteraturen.

- Samtidigt är det ett pris till den dramatikergeneration som kom fram i England på 60-talet med namn som Arnold Wesker och John Osborne, han som skrev Se dig om i vrede.

Fick sitt genombrott -59

Författaren och dramatikern Harold Pinter debuterade 1957 med pjäsen The room. Hans genombrott kom 1959 med The caretaker. Pinter betraktas allmänt som den främste företrädaren för det engelska dramat under 1900-talets andra hälft.

Sina första dikter publicerade han 1950. Han har också varit verksam som skådespelare. Bland de filmmanus som han senare skrivit är det till Den franske löjtnantens kvinna, som baserades på en roman av John Fowles.

De senaste decennierna har Pinter vid sidan av författarskapet gjort sig känd som en förkämpe för mänskliga rättigheter.

Pappan var damskräddare

Harold Pinter föddes i Hackney London den 10 oktober 1930. Hans far var judisk damskräddare och sonen upplevde under uppväxten antisemitiska stämningar. Detta har han själv framhållit som betydelsefullt för hans utveckling till dramatiker, men han har också skrivit mycket annat.

Ett av hans allra senaste manusarbeten har bestått av att för film bearbeta Marcel Prousts stora klassiker På spaning efter den tid som flytt.

Priset är, förutom äran, tio miljoner kronor.

De senaste tio årens vinnare:

Läs mer:

Simone Söderhjelm