Sju misstänkta terrorister gripna

NYHETER

Parlamentsbyggnad avspärrad i Haag

AMSTERDAM

Sex män och en kvinna greps på fredagen i holländska Haag, misstänkta för att ha planerat terrordåd.

Ögonvittnen berättar om skottlossning och parlamentsbyggnaden Binnenhof spärrades av.

Foto: Polismän vaktar parlamentet i Haag, Holland. Holländsk polis grep sju personer i en stor terrorräd i dag fredag.

Enligt De Telegraaf hör avspärrningarna ihop med en stor antiterroraktion där polisen gripit sju personer misstänkta för att förbereda terrordåd.

Sju personer gripna

De gripna är sex män i åldrarna 18-30 år och en 24-årig kvinna. Enligt De Telegraaf är en av de gripna 24-årige Samir Azzouz som tidigare varit gripen misstänkt för förberedelse till terrordåd. Enligt tidningen ska polisen ha infiltrerat terrorgruppen och upptäckt att Samir Azzouz var på varit i färd med att köpa automatvapen och sprängmedel.

– Han skulle förmodligen utföra en attack mot flera politiker i en myndighetsbyggnad, säger åklagare i ett uttalande.

Tidigare har myndigheterna sagt att Azzouz kanske kan kopplas till den terrorcell som kallas Hofstad, och dessutom varit i kontakt med den muslimske extremisten Mohammed Bouyeri som dömts till livstid för mordet på filmaren Theo van Gogh.

Gripandet av de sju kom bara några dagar efter att nya hot framförts mot parlamentsledamöterna Ayaan Hirsi Ali och Geert Wilders. Båda har gjort uttalanden mot muslimsk extremism och fick förra året gå under jorden efter mordet på Theo van Gogh.

Ett 20-tal poliser i kravallutrustning spärrade av ingångarna till parlamentet och regeringens informationsavdelning.

Anledningen till avspärrningen av parlamentsbyggnaden är fortfarande okänd. Polisen i Haag är mycket förtegen och vill inte uttala sig alls.

Holländsk media rapporterar om skottlossning i närheten av avspärrningarna men polisen vill inte kommentera uppgifterna. Skottlossningen ska ha skett i ett område där en polis skadades av en handgranat förra året. Han skadades i samband med ett gripande av två terrorister som sattes i samband med mordet på van Gogh, uppger AP.

Stora polisiära insatser

Enligt nederländska statliga radion, NOS, är också en grundskola inblandad i aktionerna men det är oklart varför.

- Just nu finns det inte fog för att ändra analysen av terrorhotnivån i Nederländerna, som för tillfället är satt till 'påtagligt hot'”, meddelade myndigheterna.

Det är den näst högsta nivån på en fyragradig skala, en nivå som sattes efter terrorbomberna i London den 7 juli. Myndigheterna i Holland har varit oroliga för terrordåd, i december är det ett år sedan van Gogh mördades.

Therese Holmberg, Rickard Westman, TT