Svenskar strandsatta i orkandrabbade Mexiko

NYHETER

”Maten räcker ett dygn till”

Foto: Wilma har redan slagit till mot turistorterna på den mexikanska Yucatan-halvön. Cancún drabbades av översvämningar och byggnader förstördes, bland annat Hard Rock café. Nu tar orkanen ny fart i riktning mot Kuba och Florida.

Stormen har lagt sig men svenske Ronny Olsson och hans flickvän kommer ingenstan. De sitter fast på hotellet i orkandrabbade Cancún. Snart tar maten slut.

Foto: Ronny Olsson, 35, är en av de svenskar som är fast i Cancun.

Under söndagskvällen svensk tid hade Wilma dragit förbi Cancún.

Kvar på ett hotell i staden finns svenske Ronny Olsson tillsammans med sin flickvän och tre andra svenskar.

- Det börjar bli oroligt. Maten är snart slut och det är långa köer till affärerna. Vi har sett plundring. Det är djungelns lag som gäller, säger Ronny Olsson på telefon från Cancún till Aftonbladet.se.

Svenskarna kan inte ta sig någonstans. Vägarna är översvämmade. Bussar och tåg går inte och när flygplatsen öppnas igen är det ingen som vet.

- Vi har inte lyckats få kontakt med svenska ambassaden. Vi vet inte var de befinner sig och om någon hjälp är på väg.

Lever på kex och chips

Inför orkanen hamstrade Ronny Olsson och de andra svenskarna mat. Nu har det gått tre dygn och det som finns kvar är lite kex och chips.

- I dag hade armén matutskänkning men kön var 300 meter lång och vi hamnade längst bak, berättar Ronny. Han säger att de kanske klarar sig i ett dygn till. Sedan är maten helt slut.

Orkanen Wilma som hittills skördat åtta liv i Mexiko tog under söndagen en nordostlig riktning mot Kuba och Florida.

Klockan 18 lokal tid befann sig Wilma 39 mil nordväst om Key West i Florida, enligt det amerikanska orkancentret NHC.

Når Florida på måndagen

Orkanen väntas nå den amerikanska kusten under måndagen. Den har graderats till en kategori två-orkan på den femgradiga skalan med vindhastigheter på 44 meter per sekund, enligt amerikanska observatörer.

Floridas guvernör Jeb Bush uppmanade på söndagen invånarna att evakuera och söka skydd innan orkanen Wilma hinner slå till mot USA:s sydligaste öar, Florida Keys.

– Jag kan inte nog betona för människorna som bor i Florida Keys att en orkan är på väg. En orkan är en orkan och den har en dödlig vindstyrka, sade Bush vid en presskonferens, rapporterar TT.

I Mexico har vinden bedarrat men kvar finns förstörelsen och oron för den närmaste framtiden.

- Det är klart man är orolig för vad som ska hända om hjälpen inte kommer snart, säger Ronny Olsson.

Tidigare artiklar:

Johanna Melén, TT