Här får Europa en ny järnlady

NYHETER

Gammalmodigt land före Sverige - känns snopet

Det är jättekul att Angela Merkel blir förbundskansler.

Men det känns snopet att gammalmodiga Tyskland blir före Sverige med en kvinna i toppen.

Det är bara att konstatera. Nationalkänslan har fått sig en knäck.

Tyskland, mer omodernt än Sverige, kommer om en månad att ha en kvinnlig förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel.

I Sverige är det fortfarande en utopi. 20 år efter att riksdagen fick sin första kvinnliga partiledare, Karin Söder (c), är en statsminister i kjol inte otänkbar. Men osannolik.

Vi har visserligen Maud Olofsson, sedan fyra år ordförande i centerpartiet. Men inte ens vid en borgerlig valseger kommer hon att bli statsminister. Centern är för litet för att dess ordförande ska kunna göra anspråk på den posten.

Ser mörkt ut

Sitter det röda laget kvar efter valet blir det också en man vid rodret. Då fortsätter statsminister Göran Persson, åtminstone en tid.

I mars firar Persson tioårsjubileum som partiledare och statsminister. Den dag han lämnar jobbet rycker med alla rimliga mått allt närmare. Trycket på att hans efterträdare ska bli en kvinna är stort. Men var finns kandidaterna?

Margot Wallström trivs med sitt kommissionärsjobb i Bryssel. Mona Sahlin anses trots sin sensationella comeback efter kontokortsskandalen vara nederlagsmärkt. Ulrica Messing väntar ännu efter nio år i regeringen på sitt opinionsmässiga genombrott.

Det ser kort sagt mörkt ut för den som hoppas på ett svenskt svar på Angela Merkel. Det kommer att dröja. Väldigt länge.

Sverige näst bäst

I Tyskland fick kvinnor rösträtt när kejsardömet störtade samman 1918. I Sverige fick kvinnorna vänta tre år till, en fördröjning som nära 90 år senare knappast borde spela någon roll.

I Tyskland var förra året 32 procent av ledamöterna i förbundsdagen kvinnor. I Sverige var siffran 45 procent, näst bäst i världen efter Rwanda. Alla svenska riksdagspartier utom (s), (c) och (mp) har viceordförande. Sex av åtta viceordförande är kvinnor.

Förutsättningarna för att en kvinna skulle kunna nå den absoluta toppen i politiken finns alltså - på papperet. I verkligheten sätter glastaket stopp innan dess.

Grattis till nya jobbet, Angela Merkel! Även om det svider att till och med Tyskland hann före.

Lena Mellin