Bostads-boomen inte över

NYHETER

Här ökar priserna mest i Sverige – nya rekordsiffror

1 av 2
På jakt Per Karlström vill ha en större lägenhet. "En kåk skulle egentligen passa bättre, men man bor rätt bekymmersfritt i bostadsrätt", säger han.

Än är det inte slut på lägenhetsboomen.

I går presenterades nya rekordsiffror.

Mest ökar priserna i Örebro och Västmanland.

Bakom vändningen ligger bättre kommunikationer med Stockholm och att många 40-talister nu vill byta sina villor mot lägenheter, tror Bengt Hollaus på Arosekens fastighetsmäklare i Västerås.

– Folk har suttit i sina kåkar och sett grannen flytta till bostadsrätt och tänkt att ”det kanske vi också ska göra”. Det känns som att alla är på väg, säger han.

Populärt att pendla

Även i Halland går priserna på bostadsrätter upp och det är Kungsbacka som drar. Framför allt är det göteborgare som flyr de höga priserna i storstan.

– Det är populärt att flytta hit och pendla in till Göteborg. Kungsbacka har fortfarande rätt mycket småstadscharm, säger Göran Roos på Heden mäklarbyrå i Kungsbacka.

Nu kan en nyproducerad trea i toppläge i Kungsbacka gå för närmare två miljoner kronor. Men Göran Roos tror att de goda tiderna kan vara på väg mot sitt slut.

– Det känns som att det kanske börjar gå lite i taket. Det har varit rejält högtryck i några år, men det finns ju en övre gräns.

Köpa eller vänta?

För köparna innebär prisökningarna huvudbry: ska man köpa eller vänta?

Per Karlström, 49, vill byta sin lägenhet på Söder i Stockholm mot något större och har gått på mängder med visningar den senaste tiden. Han följer inte priserna så noga, men oron för en eventuell fastighetsbubbla finns där.

– Det är klart man tänker på det. Ingen vill ju köpa dyrt och sedan se räntorna gå upp och sedan sitta med en jättedyr bostad, säger han.

Kommunerna som ökar mest

Prisökning i procent de senaste 12 mån.

Länen där priserna ökar mest

Förändring i procent de senaste 12 månaderna.

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård