Ny maskin kan "spela in" lukter

NYHETER

Du kan redan se och höra på tv. Snart kanske du också kan lukta på tv. Forskare i Japan håller på att utveckla en maskin som kan spela in dofter.

Samtidigt som du i tv-rutan ser Mat-Tina öppna ungsluckan sprider sig lukten av den nygräddade chokladkakan i rummet. Stämningen i naturfilmen förstärks genom äkta regnskogsdoft. Det låter som Science Fiction men kan snart bli verklighet.

Forskaren Pambuk Somboon håller tillsammans med sina kollegor på Teknologinstitutet i Tokyo att ta fram en ”luktinspelare”. Tekniken har redan testats på lukten från bananer, meloner, citroner, apelsiner och äpplen.

"Elektroniska näsor"

- Man kan till och med känna skillnad på doften från röda och gröna äpplen, säger Pambuk Somboon till tidningen New Scientist.

Apparaten innehåller 15 ”elektroniska näsor” som registrerar dofterna. Sen använder den 96 olika ogiftiga kemikalier som blandas på olika sätt för att ”spela upp” doften igen. Enligt Pambuk Somboon fungerar det på samma sätt som videoinspelning, som mixar tre grundfärger på olika sätt för att skapa färgfilm.

Luktinspelaren skulle även kunna användas för att sprida dofter över internet, till exempel för att provlukta på parfymer i nätbutiker.

Ett annat användningsområde skulle enligt Pambuk Somboon kunna vara läkare som vill kunna lukta på patienters kroppsvätskor för att kunna ställa en diagnos.

Karin Thurfjell