Ny uppskjutning på lördag med kritiserad rymdfärja

NYHETER

Flera amerikanska tidningar varnar för att säkerheten inte är tillräcklig

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa förväntar sig en klar himmel på lördagen så att rymdfärjan Discovery kan skickas upp.

Kritiker menar att det är en farlig manöver, tre år efter tragedin med rymdfärjan Columbia.

En ny olycka skulle betyda slutpunkten för rymdfärjeprogrammet.

Nedräkningen har börjat, och Nasa försäkrar den amerikanska allmänheten att alla möjliga säkerhetsåtgärder är vidtagna för att skydda de sju astronauter som ska färdas till rymdstationen ISS.

Det amerikanska rymdprogrammet kräver en framgång med en smäcker rymdfärja som helt utan problem skjuts upp, med vita avgaser mot en blå himmel. En ny olycka skulle medföra slutpunkten för rymdfärjeprogrammet som beräknades till 25 år när det inleddes, det vill säga till år 2010.

Ett hundratal kameror har placerats ut på marken och i flygplan för att skärskåda Discovery vid uppfärden. Minsta del som lossnar från ytan ska upptäckas omedelbart. En sådan händelse ledde till olyckan med Columbia 2003.

Om en olycka hotar denna gång, den andra uppskjutningen av en rymdfärja efter Columbias katastrof, har besättningen möjlighet att lämna farkosten och invänta undsättning på rymdstationen.

Två ledande tidningar i USA skriver att risken för olyckor borde stoppa uppskjutningen.

"Nasa borde överge rymdfärjorna och inrikta sig på nyttigare projekt", skriver Los Angeles Times.

"Dessa åldrande rymdfärjor utgör en tillgång vilkas värde minskar snabbt. De behövs mest bara för att bygga färdig rymdstationen, vilken också är av begränsat värde för vetenskapen", menar The New York Times.

Uppskjutningen ska ske klockan 15:49 i USA, vilket motsvarar 21:49 på lördagskvällen i Sverige.

TT-AFP , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden