16-åring bar runt på bomb i väska

NYHETER

Släpptes efter förhör

Foto: Den misstänkta väskan lades i en bombvagn.

En 16-årig pojke som förvarade sprängmedel i sitt hem greps på fredagskvällen i Malmö. Under natten förhördes han och släpptes sedan, misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

Pojken släpptes eftersom han inte var ute efter att skada någon människa med bomben. Enligt polisen hade 16-åringen tillverkat den efter recept på internet och ville visa vilken sprängverkan den hade. Men det brott han misstänks för kan ge upp till fyra års fängelse

Polisen fick genom tips från allmänheten veta att 16-åringen hade sprängmedel hemma.

– Vi fick veta att någon har hotat att spränga en bomb i Lödde Sandskog i Löddeköpinge under kvällen. Sedan fattades beslut om husrannsakan och hämtning till förhör, sade Bo Engerby, inre befäl vid Malmöpolisen.

Kom med väska

Polisen lokaliserade 16-åringen till villakvarteret Johanneslust i Malmö. När polisen kom till bostaden kom tonåringen gående med en väska. Han erkände att han hade sprängmedel i väskan, och den togs om hand av polisens bombtekniker.

Polisen gjorde också husrannsakan i pojkens hem.

– Vi har funnit vätskor som används för att framställa ett sprängämne som heter TATP. Och det är explosivt, sade Engerby.

Föräldrarna fanns i huset när pojken greps. De följde med när sonen fördes till polishuset och stannade kvar när han förhördes under natten.

Ett stort område i Johanneslust spärrades av och de boende uppmanades att stanna inomhus. Avspärrningarna hävdes strax före nio på fredagskvällen.

Lars Nylander, TT