Här är Nordkoreas nya supermissil

NYHETER

Vill ha samtal med USA för att minska spänningen

Mycket tyder på att Nordkorea inom kort kan komma att testskjuta en långdistansrobot.

Missilen kan nå amerikansk mark, och nu varnar USA Nordkorea.

– För Nordkorea är det här med kärnvapen en livförsäkring, säger Wolfgang Hansson, utrikesreporter på Aftonbladet.

Foto: Taepodong-missilen uppges kunna nå amerikansk mark.

Flera nyhetsbyråer rapporterar att Nordkoreas ledare nu säger sig vara villiga att sätta sig i samtal med USA för att minska spänningarna kring långdistansroboten.

Enligt Aftonbladets utrikesreporter Wolfgang Hansson är pratet om förhandlingar dock bara ett politiskt spel.

Aktiverat försvarssystemen?

– Det är uppenbart att Nordkorea inte är intresserade av att komma fram till en lösning. I samma stund de ger upp kärnvapnen har de gett upp sin livförsäkring, säger han till aftonbladet.se.

BBC rapporterar på onsdagsmorgonen att Pentagon varken vill bekräfta eller dementera att USA aktiverat sitt försvarssystem som svar på den senaste tidens upptrappning.

Enligt Stephen Hadley, säkerhetsrådgivare åt George Bush, tycks Nordekorea närma sig en provskjutning, även om ”underrättelserna inte är samstämmiga”.

Protesterat

– För Nordkorea är det här med kärnvapen, oavsett om de har dem eller inte, en livförsäkring. USA behandlar de länder som har kärnvapen på ett annat sätt än de länder som inte har det - och det har Nordkorea givetvis upptäckt, säger Wolfgang Hansson.

Redan tidigare har en rad länder - bland annat Australien, Sydkorea och USA - protesterat mot planerna på en testskjutning. När Nordkorea nu tycks fortskrida med planerna, hotar både Japan och USA med att svara ”skarpt” om missilen avlossas.

Vad kan det innebära?

– Förmodligen handlar det om någon form av handelssanktioner. Fast det är ju svårt att ha sanktioner mot ett land som nästan inte har någon handel, säger Wolfgang Hansson.

Nordkorea fortsätter hävda sin rätt att ta fram och provskjuta robotar. I nästa vecka planerade Sydkoreas förre president Kim Dae-jung att besöka Nordkorea. Resan har nu blivit inställd på grund av rådande omständigheter.

Mia Carron