Nyheter

Lastbilschaufför stoppad med 7,72 promille

NYHETER

Litauisk polis satte fast rekord-rattfyllerist

Han kunde varken prata eller gå.

Men han körde lastbil.

Med 7,72 promille i kroppen.

Trafikpolisen i Litauen stoppade på måndageftermiddagen mannen som kan ha slagit något slags inofficiellt världsrekord i fylla. Bakom ratten på lastbilen satt en 41-årig chaufför, berusad bortom alla gränser.

– Han kunde inte prata. När vi bad honom stiga ur bilen klarade han inte av att gå heller, säger polisens presstalesperson Danute Daunoraviciute, till norska VG.

Vansinnesfärden slutade på motorvägen mellan Vilnius och Kaunas. När polisen läste av promillemätaren trodde de först inte det var möjligt. Så de gjorde om testet. Men resultatet och chaufförens spritstinkande andedräkt talade samma skrämmande språk:

7,72 promille.

– Vi tror att han hade druckit vodka mer eller mindre konstant i två veckor, kanske till och med en hel månad. Bara på det sättet kan hans kropp ha vant sig vid en sådan promillehalt, säger en poliskälla enligt VG.

”Drack lite vodka”

Hans egen förklaring – efter att ha sovit ruset av sig:

– Jag drack lite vodka kvällen före, och dämpade sedan baksmällan med starköl.

Litauisk starköl har förvisso ofta en alkoholhalt på nio procent, men polisen köpte ändå inte den förklaringen.

För 41-åringen ska det ha varit första rattfyllan. För de flesta människor slutar en dylik fylla betydligt värre än vad den gjorde för honom. Enligt läkare dör man oftast – redan vid cirka fyra promille.

Patrik Andersson

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter