USA planerar bas på månen

NYHETER

Ny farkost ska göra planen möjlig

1 av 2

Om amerikanska rymdstyrelsen Nasa får som den vill vandrar vi snart på månen igen.

Och sedan går färden vidare mot Mars.

Nasa planerar att pensionera sin gamla rymdfarkostflotta som varit inblandad i två större katastrofer de senaste åren. I stället vill Nasa ersätta den med en ny form av farkost som ska ta de amerikanska astronauterna tillbaka till månen.

På plats senast 2020

2012 hoppas rymdstyrelsen kunna testa de nya farkosterna och senast 2020 vill Nasa att amerikaner än en gång ska promenera på månytan.

- Vi är säkra på att vi kommer att nå vårt mål att att få mänsklig närvaro på månen igen, säger rymdprogrammets direktör Jeff Hanley till The Daily Telegraph.

Målet med projektet är enligt Jeff Hanley att månen ska vara en språngbräda ut i rymden med riktning mot planeten Mars. Tanken är att bygga upp en bas på månen som ska användas in-för kommande Marsfärder.

Vill stanna kvar

Neil Armstrongs berömda steg på månen i juli 1969 var ett stort steg för mänskligheten. Men enligt David King, chef över rymdstationen Marshall Space Flight Center i Alabama, är det här projektet större.

-Eftersom vi planerar att stanna på månen måste vi planera det här i ännu större utsträckning än då. Det här är en större och svårare uppgift, säger han.

37 år sedan första steget

Kajsa Sigvardsson