Attentat mot palestinska underrättelsetjänsten

NYHETER

Chefen för palestinska underrättelsetjänsten skadades allvarligt och hans livvakt omkom i ett attentat mot underrättelsetjänstens högkvarter i Gazaremsan på lördagsförmiddagen.

Explosionen utlöstes när underrättelsechefen Tariq Abu Rajab och hans sällskap var på väg i hiss upp till ett kontor i högkvarteret. Laddningen exploderade när hissen passerade andra våningen, sade palestinska säkerhetskällor. Tariq Abu Rajab skadades allvarligt men hans tillstånd är enligt AFP inte livshotande. Livvakten Ali Abu Hassira dog.

"Mordförsök"

-Det är uppenbart att det rör sig om ett mordförsök. Vi ska ta reda på vem som ligger bakom, sade en hög tjänsteman vid kontoret enligt TT.

Spänningen är mycket stark mellan den palestinska islamiströrelsen Hamas och al-Fatah, som leds av president Mahmud Abbas. I fredags ökade den då en Hamastalesman ertappades i tullen med över 600 000 euro gömda i kläderna.

Andra försöket

Hamasregeringen har skapat en egen militär styrka som står i opposition till Abbastrogen polis.

Rajab utsattes för ett mordförsök också 2004. En del säkerhetsansvariga lade skulden på Hamas för detta attentat. Hamas förnekade all inblandning.

Karin Henriksson, TT , AFP