”Skottlossningen” vid kongressen var en hammare

NYHETER

Hela kongressområdet spärrades av

Foto: Polis spärrar av området på Capitol Hill i Washington efter rapporter om skottlossning.

Skott ska ha avfyrats i Rayburn House Office Building mittemot USA:s kongressbyggnad i Washington.

Polisen stängde under några timmar av hela området.

Till slut visade det sig att ljudet kom från en mekanikers hammare.

Foto: Tungt beväpnad polis samlas utanför Rayburn-byggnaden.

Polisen undersökte under flera timmar rapporterna om att skottlossning ska ha hörts från garaget till Rayburn House på Capitol Hill i Washington. Vittnen ska också ha känt röklukt. Larmet ringdes in anonymt på telefon kl 10.30 lokal tid (16.30 i Sverige).

Det var tidigt osäkert om någon skottlossning verkligen förekommit. Att ett mer omfattande rikslarm inte utlysts tydde, enligt CNN, på att polisen inte trodde att någon beväpnad förövare fortfarande sprang lös på området.

Det påpekades också att kongressens poliskår själva har en tränings-skjutbana i källaren, men skottljuden ska inte ha kommit därifrån.

Polis undersöker byggnaden

Inga personer fick lämna eller komma in på sina kontor efter larmet, uppgav den republikanske ledamoten Peter Hoekstra, som själv avbröts när han höll i en utfrågning.

Tunnlar binder samman byggnaderna i Capitol Hills stora komplex. Många kongressledamöter har sina kontor i Rayburn House.

I senaten kunde arbetet fortsätta som vanligt.

Polisen höll en presskonferens i Washington, där de bara bekräftade att ingen gripits. De förnekade också uppgifter från Sky News om att en person ska ha förts ut på bår. Men de ville ta det säkra före det osäkra.

– Liv kan stå på spel. Om vi har en beväpnad man i byggnaden vill vi verkligen hitta honom, sa polisens taleskvinna Kimberly Schneider.

Säkerheten runt Capitol Hill har skärpts sedan terroristattacken mot USA den 11 september 2001. Hela området har evakuerats flera gånger tidigare till följd av falskt larm.

Skotten var en hammare

Polisen blåste faran över vid 15.15 lokal tid. Enligt källor till CNN kom ljudet som hörts från en lufthammare. En mekaniker arbetade i en hiss i byggnaden.

Sandra Wejbro