Al Gores film vill öppna våra ögon

"Vi har tio år på oss att rädda jorden"

CANNES

Världen har tio år på sig.

Sedan är det försent - ska vi rädda jorden måste vi göra något nu.

USA:s förre vicepresident Al Gore har gjort en film för att få alla att förstå hur allvarlig växthuseffekten är.

Filmen heter "En obekväm sanning" (An inconvenient truth) och får svensk biopremiär i september.

Den bygger på ett föredrag som Al Gore gett tusentals gånger, och har mycket övertygande fakta.

Måste göra något

- Det obekväma är att när man väl accepterar sanningen att jordens klimat är i en stor kris - då måste man göra något. Om man är ledare för ett land, ett företag, en skola, en familj. Därför vill en del hålla sanningen ifrån sig, säger Al Gore när Aftonbladet träffar honom på filmfestivalen i Cannes.

Du var vicepresident i USA i åtta år. Tycker du att du gjorde tillräckligt för miljön då?

- Ja, jag är nöjd med att vi kom överens i Kyoto-avtalet, säger han. Jag är besviken över att senaten bestämde att USA inte skulle skriva under. Det viktiga nu är att ändra folks inställning. Alla måste inse att det är en klimatkatastrof. Det har inget med partipolitik att göra.

Katrina väckarklocka

Många amerikaner har ändrat attityd.

-Orkanen Katrina blev en väckarklocka, säger Al Gore. Det är ingen vändpunkt, för det måste ske större förändringar, men nu ser fler vilka effekter vi människor har på vädret.

Glaciärerna smälter

Filmen är bitvis deprimerande när du visar hur glaciärer smälter, haven blir varmare och hur Golfströmmen är på väg att försvinna - vilket skulle ge en ny istid i Sverige?

- Ja, det finns många allvarliga problem, men jag är optimist. Jag tror att det kommer en avgörande förändring snart. I slutet av filmen listar vi saker man kan göra.

Hur lever du själv miljövänligt?

- Vi kör mindre bil och har en hybridmotor som drar lite. Vi har bytt till lågenergiglödlampor, vi återvinner och försöker göra allt så kolfritt som möjligt.

I filmen berättar Al Gore också om besvikelsen när han inte blev president år 2000. Han tycker att Bush-regimen gör många fel.

Lever i en bubbla

- Men Bush och Cheney kan inte leva i sin lilla bubbla. De måste se vad som händer i världen.

Gore säger att filmen redan haft effekt när den visats. Även konservativa amerikanska präster har tagit till sig att vår jord är hotad, och har uppmanat folk att se filmen.

I höst kommer Al Gore till Stockholm. Föredragen om miljön är hans huvudsysselsättning, men han tar inte betalt för dem.

Vill utbilda mer

- För det mesta är det gratis. Jag har haft tur ekonomiskt med ett par företag jag startat. Jag sitter i styrelsen för Apple och Google och har råd. Alla intäkter från filmen, och boken som kommer i nästa vecka, ska gå till utbildning om växthuseffekten. Det har min fru och jag bestämt.

Är hon också med om föredragen?

- Nej, men tror du att jag kan tjäna några pengar och bestämma vart de ska gå utan att fråga min hustru?

Fem största FARORNA för jorden

10 saker du kan göra för att rädda jorden

Jens Peterson